x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bosnia: Poliţia a dispersat o manifestaţie la Banja Luka

Bosnia: Poliţia a dispersat o manifestaţie la Banja Luka

31 Dec 2018   •   12:35
Bosnia: Poliţia a dispersat o manifestaţie la Banja Luka

Poliţia a intervenit duminică seară la Banja Luka în Bosnia pentru a dispersa manifestanţii din grupul "Justiţie pentru David", după numele unui student a cărui ucidere în martie a fost urmată de demonstraţii zilnice.

Membrii unei forţe speciale de poliţie au fost desfăşuraţi în centrul capitalei Republicii Srpska (entitatea sârbă bosniacă), după ce zeci de protestatari au refuzat să părăsească locul manifestaţiei, potrivit imaginilor transmise în direct de canalul Al-Jazeera Balkans.

Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi şi alţii sunt căutaţi, a declarat poliţia într-un comunicat.

Autorităţile au permis desfăşurarea mitingului între 18:00 şi 20:00 ora locală (17:00 şi 19:00 GMT).

Dar după terminarea manifestaţiei, un număr de protestatari s-au întors în această piaţă centrală a oraşului împreună cu liderul grupului şi tatăl lui David, Davor Dragicevic.

Poliţia a declarat că Davor Dragicevic nu a fost arestat, spre deosebire de ceea ce fosta sa soţie şi mama lui David, Suzana Radanovic, a afirmat la început pe contul său de Facebook.

Potrivit postului televiziunii publice (RTRS), Davor Dragicevic a fugit.

Cadavrul lui David, un student de 21 de ani la informatică, a fost descoperit în martie într-un pârâu din Banja Luka. Ucigaşii nu au fost găsiţi.

Părinţii săi acuză poliţia şi responsabili ai puterii în Republika Srpska că îi protejează pe ucigaşii fiului lor.

Duminică seară, ei i-au acuzat mai ales pe Milorad Dodik, şeful politic al sârbilor bosniaci, iar din octombrie membrul sârb al preşedinţiei tripartite bosniace, precum şi pe ministrul de interne al Republicii Srpska, Dragan Lukac, cerându-le demisia.

"Lukac, cine este atât de puternic ca să îl protejezi? Dodik, cine este atât de puternic pentru ca tu să stai în spatele lui?", a declarat mama lui David în faţa mulţimii.

Poliţia a intervenit la începutul acestei săptămâni pentru a desfiinţa un memorial pentru David ridicat de manifestanţi în piaţă şi pentru a pune capăt adunărilor zilnice care au loc acolo.

Davor Dragicevic a fost atunci arestat şi deţinut timp de douăzeci şi patru de ore, acuzat de parchet de "ameninţarea securităţii" Ministrului de Interne.

În timpul marşului lor duminică seară, manifestanţii au pătruns în locul unde era programat să se ţină un concert, ca parte a festivităţilor de sfârşit de an, forţându-i pe organizatori să-i pună capăt.

O altă demonstraţie similară cu participarea mai multor mii de persoane a avut loc simultan la Sarajevo, unde a fost creat un alt grup în jurul unui alt tată, Muriz Memic, care cere dreptate pentru fiul său Dzenan, mort în februarie 2016 oficial într-un accident rutier.

Tatăl său susţine că tânărul de 21 de ani a fost ucis şi că parchetul şi politicienii îl protejează pe ucigaş.

Într-o Bosnie puternic divizată din punct de vedere etnic de la războiul din anii 1990 (100.000 morţi), aceste două drame i-au apropiat pe cei doi taţi, un sârb din Banja Luka şi un musulman bosniac din Sarajevo, şi pe oamenii care îi susţin.

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: bosnia banja luka manifestatie