x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BOTEZUL DOMNULUI/Se deschide cerul şi animalele vorbesc

BOTEZUL DOMNULUI/Se deschide cerul şi animalele vorbesc

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Ian 2009   •   00:00
BOTEZUL DOMNULUI/Se deschide cerul şi animalele vorbesc

Astăzi, creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Potrivit tradiţiei bisericeşti, în această zi se face sfinţirea apei, Agheasma Mare.



Ortodocşii marchează momentul istoric în care Sfântul Prooroc Ioan L-a botezat în Iordan pe Iisus, care împlinise 30 de ani. Sărbătoarea se mai numeşte Epifania, sau Teofania, adică Arătarea Domnului, întrucât Duhul Sfânt în chipul unui porumbel a coborât peste El, iar glasul Tatălui ceresc a rostit atunci: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".  După botez, Iisus a ieşit în lume şi a început activitatea Sa mesia­nică. Biserica Romano-Catolică aminteşte acum de vizita magilor la Pruncul Iisus, ceea ce înseamnă tot o recunoaştere a lui Iisus drept Mesia.  

Potrivit tradiţiei Bisericii, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor, Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de înnoire cosmică a firii lucrurilor.
În Catedrala Patriarhală, după săvârşirea Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia slujba de sfinţire a apei în faţa reşedinţei patriarhale începând cu ora 11:30. Încă de ieri în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă de aproximativ trei metri înălţime, împodobită cu flori, cetină de brad şi busuioc. Au fost pregătite mai multe vase, cu o capacitate de peste 7.000 de litri de apă care urmează să fie sfinţită şi oferită miilor de credincioşi participanţi la slujba de pe Dealul Patriarhiei.  

TRADIŢII BISERICEŞTI ŞI POPULARE
După ceremonia de săvârşire a Aghesmei Mari, în unele părţi ale ţării, unde există ape curgătoare, este obieciul ca tinerii curajoşi să se arunce în apă pentru a aduce la mal crucea din busuioc aruncată de episcop sau de preot.
Astfel de tradiţii se perpetuează mai ales la Dunăre. Şi anul acesta sunt organizate astfel de manifestări în porturile din Zimnicea, Galaţi şi Brăila. La Constanţa, începând cu ora 11:30, clerul şi credincioşii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis, unde va fi oficiată, la ora 12:00, slujba de sfinţire a apelor. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci care vor fi recuperate de tineri. Arhiepiscopul va sfinţi apa din budanele de lemn aflate în cele opt care trase de boi şi de măgari.

În ziua de Bobotează în toate localităţile din Teleorman s-a păstrat obiceiul ca oamenii să vină la biserică cu sticle sau căldăruşe de care agaţă fire de busuioc, agheasma fiind folosită apoi şi pentru "botezul" fetelor nemăritate. Po­trivit Agerpres, în unele sate, flăcăii vin la biserică îmbrăcaţi în costume populare, călare pe cai, pentru a fi stropiţi cu agheasmă. În popor, Boboteaza cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac farmece şi descântece, se află ursitul, se fac previziuni astronomice asupra anului care vine şi asupra holdelor, se crede că se deschide cerul şi că animalele vorbesc.


Gerul Bobotezei

Judeţul Covasna îşi merită din plin re­nu­mele de pol al frigului, ieri-di­mi­nea­ţă la Întorsura Buzăului înregistrându-se minus 31 de grade Celsius. Nici al­te zone ale judeţului Covasna nu au scă­pat de ger. Ieri-dimineaţă la Sfântu Gheor­ghe şi Târgu Secuiesc s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius, iar în zona oraşului Baraolt minus 19 grade Celsius. Gerul s-a menţinut şi în Harghita, temperaturile înregistrate fiind sub minus 20 de grade Celsius. Minimele înregistrate în judeţ au fost de minus 21,8 grade Celsius la Miercurea Ciuc, mi­nus 21,6 grade Celsius la Joseni, minus 18,6 grade la Odorheiu Secuiesc, minus 17 grade la Topliţa, minus 15,6 grade la Bucin. Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine geroasă şi în această di­mi­neaţă, dar temperaturile vor fi cu unu-două grade mai ridicate decât luni, urmând să se semnaleze chiciură şi ceaţă. Din cauza gerului, 14 persoane au murit şi altele au suferit de­ge­ră­turi.
  • Laura Calciu, Daniel Ionaşcu

×
Subiecte în articol: observator grade minus