x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Braila - Deturnare de fonduri PHARE

Braila - Deturnare de fonduri PHARE

de Nicoleta Butnaru    |    23 Mai 2006   •   00:00
Braila - Deturnare de fonduri PHARE

Unul dintre cele mai mari proiecte PHARE derulate pe teritoriul Brailei, construirea Parcului Industrial, s-a spart ca un balon de sapun. Fiindca parcul nu a fost finalizat in termenii impusi de program, Uniunea Europeana cere banii inapoi. Nu mai putin de 3,9 milioane de euro.

Totodata, fiindca unele fonduri europene au fost deturnate, scoase in afara tarii, virate in conturile particulare ale unor turci, Parcul Industrial Braila a devenit unul dintre cele mai grele dosare de pe masa DNA Bucuresti. Aceasta, in condi-tiile in care Parcul Industrial avea sa fie "sugativa" investitorilor straini, aflandu-se la intersectia coridoarelor ce leaga Marea Neagra de Europa de Vest.

Parcul - vizitat chiar si de premierul Tariceanu, la ultima sa descindere in Braila - castigase un fond nerambursabil printr-un program PHARE in valoare de 6,9 milioane de euro. Obiectivul a inghitit pana in noiembrie anul trecut, cand ar fi trebuit incheiat proiectul, 3,9 milioane de euro.

VISE. Proiectul viza extinderea mai vechiului parc industrial pe o suprafata de 6,1 ha de teren, urmarindu-se astfel asigurarea facilitatilor corespunzatoare atragerii de investitori interni si externi in Zona Libera a Brailei, care se afla la intersectia principalelor coridoare de transport ce leaga Marea Neagra de Europa de Vest. In aceasta zona trebuiau ridicate o cladire administrativa de 1.900 mp, un pavilion expozitional de 1.100 mp si trei cladiri a cate 10.000 mp fiecare, pentru incubatoare de productie, facilitati de stocare, un centru logistic si sali de conferinte. De asemenea, proiectul includea toate facilitatile legate de infrastructura, inclusiv drumuri de acces pe o lungime de 3 km, pentru buna desfasurare a activitatilor de afaceri din Parcul Industrial. Asupra Parcului Industrial s-a abatut intre timp si un dosar penal cat caramida, vizand masive deturnari de fonduri.

CORUPTII. Anul trecut, Parcul Industrial a fost devalizat de 160.000 euro (aproximativ 6 miliarde lei) chiar de constructor, consultant financiar, evaluator si beneficiar, recte "Administratia Zona Libera" Braila. Doi turci - reprezentanti ai antreprenorului, un bucurestean, reprezentant al firmei de consultanta, fostul director al Zonei Libere, precum si fostul director al "Tracon" (Firma fostului prefect PSD Mihai Manea), Viorel Axinte - constructorul - au fost trimisi anul trecut in fata Parchetului National Anticoruptie sub aspectul savarsirii infractiunilor de deturnare de fonduri, evaziune fiscala, fals si uz de fals, complicitate la deturnare de fonduri etc.

Proiectul a constituit "motiv de mandrie" si cu prilejul vizitei premierului Calin Popescu Tariceanu la Braila. La scurt timp dupa aceasta, printr-o nota de presa emisa de IPJ Braila, am fost informati cu privire la faptul ca ofiterii de la Investigarea Fraudelor au documentat "activitatea infractionala comisa de Y. Alaettin, 31 de ani, cetatean turc, administrator al J.V. Alke si Alke Ilkumut, antreprenor al Parcului Industrial Braila, Vasile Bogdan Marius, 29 de ani, din Braila, reprezentant al SC VNV Fiscont SRL Bucuresti, I. Tudorel, 54 de ani, fost director al RA Zona Libera Braila, A. Viorel, 56 de ani, din Constanta, fost director general al Tracon SRL Braila si O. Ercan, 44 de ani, din Braila, reprezentant al SC Alke Ilkumut SRL Braila.

Acestia, in perioada iunie 2003-mai 2004, prin folosirea de documente fictive, au solicitat si obtinut in cadrul Programului finantat de Fondurile Comunitatii Europene (pentru construirea Parcului Industrial Braila) suma de 160.000 euro.

In urma verificarilor efectuate in cauza, s-a stabilit ca aceasta suma a fost transferata in contul SC UMTAS AS Istanbul, prin conturile deschise la Garanti Bank Romania. Politistii braileni au efectuat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, deturnare de fonduri, abuz in serviciu in forma calificata si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene". Mai mult, surse din cadrul Serviciului pentru Investigarea Fraudelor ne-au declarat ca toti cei nominalizati au contribuit la deturnarea de fonduri, iar proiectul a fost obtinut din start prin depunerea unor documente false. Proiectul RO 0106 - Parc Industrial, finantat prin Ministerul Integrarii Europene din fonduri ale Comunitatii Europene, in cadrul programului PHARE - a fost devalizat la 25.06.2003, urmare unui transfer extern de 160.000 euro catre "Umtas" Istanbul, in baza unei facturi fiscale datata 18.06.2003, reprezentand servicii de consultanta, care nu s-au facut de fapt.

INGINERIE. Factura respectiva nu a fost inregistrata niciodata in contabilitatea antreprenorului si/sau constructorului, iar operatiunea in valoare de 6 miliarde la acea data nu a fost avizata de consultantul "TPF Consulting" si beneficiarul Zona Libera. Finantele Publice au efectuat verificari si au constatat ca, prin neinregistrarea facturii respective, subiectii s-au sustras de la plata impozitului pe profit de 1.453.115. 161 lei si 383.830.400 lei - impozit pe veniturile persoanelor nerezidente.

Conform Registrului Comertului, firma careia ii revenise misiunea de a realiza cel mai mare proiect brailean cu finantare europeana, "Alke Ilkumut" SRL Braila, inregistrata in Zona Libera, are asociati persoane juridice din Turcia: "Alke Inmsaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi" SA, cu 60% din actiuni, si "Ilk Umut Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi" SA. Administratorul firmei este Yenginer N. Alaettin, nascut in 1974. In ceea ce priveste firma de consultanta, la ONRC nu figureaza nici una cu denumirea "VNV Fiscont", ci mai multe firme cu denumirea "Fiscont Consult", amplasate in Bucuresti, Suceava, Piatra Neamt etc. Acum, acest dosar a ajuns la Anticoruptie Bucuresti, potrivit declaratiei formulate de purtatorul de cuvant al DNA: "Inca de anul trecut am inregistrat acest dosar. Dosarul se afla in lucru, este o cauza complicata si se afla in faza de cercetari", ne-a declarat Livia Saplacan.

BATAIE DE JOC PE BANI EUROPENI
Cel de-al doilea mare proiect PHARE derulat pe teritoriul Brailei este, de asemenea, sub semnul incertitudinii. Felia din proiectul de extindere a canalizarii din Chercea, finantata in proportie de 75% de UE si 25% de Consiliul Local Municipal, a fost adjudecata in urma unei licitatii de firma greceasca "Athena" SA. Firma subcontractanta "Tracon" apare din nou. "Athena" a semnat in aprilie 2004 contractul de extindere a canalizarii pe cateva zeci de strazi si tronsoane de strazi a caror lungime insumeaza 30 de kilometri. Dupa montarea conductelor, strazile respective trebuie asfaltate si prevazute cu trotuare, lucrare adjudecata tot de firma greceasca. Termenul de finalizare a acestor proiecte este luna decembrie 2006, iar valoarea contractului se ridica la aproape 16 milioane de euro. Asadar, "Athena" SA si-a luat angajamentul ca in mai mult doi ani si jumatate, mai exact in 32 de luni, sa canalizeze si sa asfalteze 30 km de strazi, din cartierele Chercea, Radu Negru si Brailita. Cu 11 luni inainte de finalizarea termenului de finantare s-au canalizat doar 11 km de strada si s-a turnat asfalt pe 100 m.

SCUZELE PRIMARULUI CONSTANTIN CIBU
Potrivit primarului municipiului, Constantin Cibu (foto), somat de UE sa returneze banii investiti pana acum in Parcul Industrial, MIE a propus ca lucrarile la acest obiectiv sa fie preluate de Primarie si realizate din fonduri locale. Insa edilul-sef al Brailei a sustinut ca municipalitatea nu are de unde asigura acesti bani. Primarul a explicat ca a vorbit deja cu oficiali din MIE si si-a exprimat acordul de a prelua parcul, insa a cerut si sprijin financiar pentru continuarea lucrarilor. Informat ca Primaria este deja beneficiar al lucrarilor efectuate in Parcul Industrial si ca de fapt UE cere banii investiti, primarul Cibu a replicat: "Eficienta lui este zero. Acolo ar fi trebuit sa fie niste hale, o cladire administrativa... Noi avem deja oferte sa facem mai mult in acea zona, dar cu ceea ce s-a facut pana acum, repet, eficienta este zero". Curios este ca actuala administratie locala s-a opus amplasarii parcului in acea zona, dat fiind ca terenul este supus tasarii. Mai mult, una dintre firmele implicate in acest proiect este a fostului prefect PSD, Mihai Manea.
×