x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BRD nu l-a putut executa pe Bivolaru

BRD nu l-a putut executa pe Bivolaru

31 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Sansele BRD de a-si recupera teapa de peste 2.200 de miliarde de lei data de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru par din ce in ce mai mici. Licitatia programata pentru vanzarea unor imobile care au apartinut fostului deputat a fost blocata de instanta judecatoreasca.

Frauda de la BRD ramane nerecuperata

Sansele BRD de a recupera "teapa" data de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru par din ce in ce mai mici. Licitatia programata pentru vanzarea unor imobile care au apartinut fostului deputat a fost blocata de instanta judecatoreasca.
CATALIN BUDESCU

Licitatia anuntata de BRD - Groupe Societe Generale privind vanzarea unor imobile apartinand fostului deputat PSDR Gabriel Bivolaru a fost amanata. Conducerea SC Eforie SA, una dintre firmele care urma sa fie scoasa la licitatie, s-a opus acestei actiuni prin inaintarea unei contestatii. Conform procedurilor legale, licitatia nu mai poate avea loc decat dupa rezolvarea in instanta a contestatiei.

Fostul deputat PSDR Gabriel Bivolaru a fraudat BRD cu aproape 2.200 miliarde de lei. Astfel, in incercarea de recuperare a prejudiciului de peste 50 milioane de euro BRD - Groupe Societe Generale a scos la licitatie activele luate in sechestru in contul datoriei pe care o are fata de banca fostul deputat. Licitatia care trebuia sa aiba loc in zilele de 30, 31 august si 1 septembrie includea unitati de cazare, alimentatie publica si agrement, toate aflate in statiunea Eforie Nord. Mai precis, banca vroia sa valorifice cinci unitati din patrimoniul societatii Belona SRL si doua imobile aflate in proprietatea lui Bivolaru.

VILE, GRADINA SI DEBARCADERUL. Cele mai importante active sunt reprezentate de o vila, cu un pret de pornire de circa 16,44 miliarde lei, si complexul Debarcader, pentru care banca a stabilit o valoare de plecare de 14,4 miliarde lei. Ambele active sunt detinute direct de Gabriel Bivolaru. Din patrimoniul Belona, banca intentiona sa valorifice pentru inceput Vila Mimoza, cu un pret de pornire de 7,83 miliarde lei, Gradina Union - 4,89 miliarde lei, braseria - 4,89 miliarde lei, o pista de minigolf - 880 milioane lei, un spatiu amenajat pentru dusuri - 244 milioane lei si un chiosc pe plaja - 611 milioane lei.

5 ANI DE PUSCARIE. Controversatul afacerist si politician Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru fraudarea cu aproape 2.200 de miliarde de lei a Bancii Romane pentru Dezvoltare. Initial, Bivolaru fusese condamnat la trei ani de inchisoare pentru inselaciune si obligat la plata a peste 2.200 de miliarde de lei (50 de milioane de euro) reprezentand prejudiciul civil catre BRD. Sentinta completului de trei judecatori, data la 3 decembrie 2002, a fost contestata insa de Bivolaru. In urma recursului, un complet de noua judecatori au hotarat, la 22 martie 2004, condamnarea lui Bivolaru la cinci ani de detentie, obligandu-l sa plateasca BRD suma de 2.253 de miliarde de lei. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila.

AFACEREA-TEAPA. Fostul deputat PSDR Gabriel Bivolaru a fost acuzat ca in perioada 1991-1994, impreuna cu Mona de Freitas, a constituit zece societati comerciale, in Bucuresti, Eforie Nord, Sinaia si Ploiesti. Bivolaru a avut calitatea de administrator al celor zece societati, fiind mandatat pentru a contracta credite si a semna toate documentele legate de activitatea firmelor. Pentru derularea operatiunilor financiar-bancare, cele zece societati si-au deschis conturi la sucursalele si filialele mai multor banci. Procurorii au stabilit ca, in perioada martie-iunie 1992, Bivolaru, in calitate de administrator al societatilor Atlas T&T, Belona si Union, ar fi emis 25 de cecuri cu limita de suma, mentionand la rubrica "disponibil" o suma mult mai mare decat cea existenta efectiv in cont. De asemenea, in perioada decembrie 1994-martie 1995, Bivolaru ar fi intocmit 24 de ordine de plata false, contrafacand stampila BRD din Bucuresti si semnatura administratorului de cont. Cele 24 de ordine au fost apoi transmise BRD-Filiala Sinaia, pentru incasarea banilor.

FURI SI FUGI. La 22 aprilie 1991, la BRD-Filiala Sinaia a fost angajata ca referent Paula Monica Plazzotta, ulterior devenind administrator de cont pentru toate cele zece firme ale lui Bivolaru. Pe parcurs, Bivolaru, de Freitas si Plazzotta au devenit prieteni. Astfel, in perioada 1994-1996, Bivolaru, in intelegere cu Plazzotta, ar fi emis ordine si dispozitii de plata fara a avea disponibil in cont, prejudiciind BRD cu 70.218.675.405 de lei, suma reactualizata fiind de peste 300 miliarde de lei, conform avocatului bancii. De Freitas si Plazzotta au fugit din Romania la scurt timp dupa ce au inceput cercetarile in acest caz, singurul judecat fiind Bivolaru, care s-a predat politiei dupa ce fusese dat in urmarire generala la 24 martie anul curent. Acum acesta este in "concediu" in penitenciarul Jilava.

SURPRIZA

Tepele trase de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru par sa nu se fi terminat. Desi Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Romane de Devoltare (BRD), banca are inca de recuperat peste 2.200 de miliarde. Singura solutie este vanzarea la licitatie a bunurilor care au apartinut fostului deputat. Numai ca BRD incepe sa descopere ca mai multe imobile sechestrate nu au apartinut niciodata fostului deputat. Vanzarea a patru imobile din Eforie Nord, in valoare de aproape 18,5 miliarde de lei, a fost contestata si oprita de SC Eforie tocmai din acest motiv. Reprezentantii societatii au aratat instantei ca Braseria Belona, Gradina Union, Minigolf Belona si Vila Mimoza au intrat pe mana lui Bivolaru in 1992, dar printr-un contract si o licitatie publica sunt nule absolut. "Braseria a fost vanduta catre SC Belona, administrata de Gabriel Bivolaru in 1992 printr-o licitatie publica. In anul 2000, SC Eforie a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila prin care se constata nulitatea absoluta a licitatiei respective. Celelalte trei imobile erau administrate de fostul deputat in baza unui alt act declarat nul absolut. Astfel s-a demonstrat ca imobilele, desi puse sub sechestru in noiembrie 1998, nu au fost de fapt niciodata ale lui Gabriel Bivolaru, deci nu au cum sa fie vandute pentru acoperirea prejudiciului creat de el. SC Eforie intentioneaza sa anuleze executarea silita a acestor imobile si eventual sa ridice masura sechestrului", ne-a declarat ieri Madalina Dragan, directorul juridic al SC Eforie. (Miruna Pasa)

FOTO

ESEC. Hotelul Union nu a putut fi vandut
×