x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti: Record de suplinitori şi pensionari la catedră

Bucureşti: Record de suplinitori şi pensionari la catedră

de Eugenia Mihalcea    |    21 Oct 2009   •   00:00

Peste 30% dintre profesorii care predau elevilor din Bucureşti sunt suplinitori, pensionari, dar şi cadre didactice fără studii de specialitate, conform datelor prezentate ieri într-un raport al Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Este cel mai mare număr de suplinitori şi necalificaţi din ultimii cinci ani.

Mai exact, dintre cele aproximativ 18.000 de posturi didactice din Capitală, circa 4.500 sunt ocupate de suplinitori, 660 de pensionari şi 407 de cadre fără studii de specialitate. "Există un număr destul de mic de posturi, circa 400, ocupate de cadre didactice fără studii de specialitate. Asta nu înseamnă că ocupanţii lor nu sunt pregătiţi, ci că au altă specializare teoretică decât materia pe care o predau. Cele mai multe posturi de acest fel sunt în grădiniţe, mai ales că multe astfel de unităţi de învăţământ au fost construite recent", a explicat, ieri, inspectorul şcolar general Cristian Alexandrescu.

O altă explicaţie pentru numărul mare de suplinitori şi necalificaţi care predau în grădiniţe o reprezintă salariile foarte mici ale educatoarelor. La examenul naţional de titularizare din acest an, dintre cele circa 1.085 de posturi titularizabile în Capitală, 600 erau de educatoare. Dintre acestea, circa 320 au fost ocupate de candidaţi care au obţinut note mai mari de 7, nota minimă pentru titularizare. Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, pentru a ocupa un post de educatoare sunt necesare studii superioare de specialitate, iar salariile sunt între 700 lei pentru debutanţi şi 1.200 de lei pentru cadrele didactice cu 40 de ani vechime.

×
Subiecte în articol: scoala