x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti: Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

Bucureşti: Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

26 Aug 2009   •   00:00

Municipalitatea vrea ca Administraţia Străzilor să ridice maşinile parcate neregulamentar, pentru recuperarea lor proprietarii urmând să plătească 700 de lei pentru operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare pentru 24 de ore, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice. Proiectul de hotărâre prevede ridicarea maşinilor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe arterele Capitalei, precum şi a autovehiculelor staţionate care desfăşoară activităţi de transport persoane fără a avea autorizare de la Primăria Capitalei.

Potrivit proiectului, activitatea de ridicare şi depozitare a tuturor autovehiculelor staţionate neregulamentar va fi efectuată de Administraţia Străzilor. "Activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a acestora se va organiza şi efectua prin Administraţia Străzilor, denumită în continuare operator", se prevede în articolul 7 al proiectului de hotărâre. Tariful pentru ridicarea unui autovehicul sau a unei remorci este de 200 de lei, transportul acestora fiind tot 200 de lei, în timp ce depozitarea pentru 24 de ore costă 300 de lei. Aceste tarife sunt calculate pe intervale de 24 de ore nefracţionat, conform proiectului. Sumele rămase după deducerea cheltuielilor privind operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare vor intra în bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, "cu destinaţia specială de îmbunătăţire a sistemului rutier".

Maşinile vor fi ridicate zilnic, între orele 8:00 şi 20:00, iar proprietarii le pot recupera în acelaşi interval orar. Perioada maximă de depozitare este de şase luni, după care proprietarul va fi somat în scris despre valorificarea autovehiculului sau a remorcii. Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, circulaţia pe drumurile publice din Bucureşti "este afectată de numărul mare de autovehicule staţionate neregulamentar", măsura fiind luată atât pentru descongestionarea circulaţiei, eficientizarea lucrărilor de reparare şi întreţinere a sistemului rutier, cât şi pentru îmbunătăţirea aspectului urbanistic al Capitalei. Până în prezent a fost organizată acţiunea de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor staţionate neregulamentar de către autorităţile administraţiei publice locale ale sectoarelor 2, 3 şi 6, "insuficientă însă pentru a acoperi întreaga cazuistică", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Utilajele Administraţiei Străzilor care vor ridica vehiculele parcate neregulamentar trebuie să fie echipate cu lămpi cu lumină galbenă intermitentă, să aibă inscripţionate vizibil denumirea operatorului, locul de depozitare şi numerele de telefon şi să fie dotate cu indicatoare sau dispozitive pentru semnalizarea locului în care acţionează, iar durata operaţiunilor de ridicare nu va fi mai mare de 15 minute.

De asemenea, utilaje care vor ridica autovehiculele trebuie să aibă platformă şi să fie avizate de Registrul Auto Român (RAR). Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Administraţia Străzilor este prevăzută şi asigurarea ridicării autovehiculelor "în siguranţă şi din orice poziţie s-ar afla staţionate neregulamentar".

×
Subiecte în articol: parcare ridicarea masinilor