x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti: Taxe mai mari cu până la 20% din 2010

Bucureşti: Taxe mai mari cu până la 20% din 2010

16 Dec 2009   •   00:00

Bucureştenii vor plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari cu până la 20%, proiectul privind majorarea acestora fiind aprobat de Consiliul General al Capitalei. Acesta a mai fost discutat în şedinţa din 26 noiembrie, însă atunci a fost respins, primind doar un singur vot "pentru", 17 "împotrivă" şi 28 de abţineri.

Guvernul a aprobat în 19 august Hotărârea privind nivelurile pentru valorile impozabile, precum şi amenzile aplicate începând cu anul fiscal 2010. Impozitele pe clădiri şi terenuri sunt diferenţiate în Capitală, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul. Astfel, dacă în 2009 pentru o garsonieră situată în zona centrală a Capitalei proprietarul a plătit 81 de lei, în 2010 va plăti 93 de lei.

Şi în cazul apartamentelor cu patru camere creşterea este de peste 10%. Astfel, pentru apartamentele de patru camere în zona centrală a Capitalei impozitul va fi majorat de la 230 în acest an la 260 în 2010. În cazul terenurilor aflate în intravilan, impozitul va creşte de anul viitor cu procente între 8 şi 14, în funcţie de zonă. Potrivit proiectului, pentru terenurile situate în zona periferică a Capitalei, impozitul va fi majorat cu opt procente, în timp ce pentru cele din centrul Bucureştiului, dar şi din apropierea arterelor principale va fi mai mare cu 14 procente.

Şi impozitele auto vor fi majorate cu procente cuprinse între 14 şi 20, cele mai mari creşteri fiind pentru autoturismele cu tracţiune mecanică, dar şi pentru autovehiculele de până în 12 tone. Câteva taxe vor rămâne neschimbate în 2010, la acest capitol fiind inclusă şi taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare în cazul societăţilor de alimentaţie publice, dar şi cea pentru autovehiculele destinate transporturilor de mărfuri pe teritoriul Bucureştiului.

De asemenea, amenzile aplicate în cazul declarării cu întârziere sau nedeclarării dobândirii unei proprietăţi vor fi mai mari în 2010. Astfel, bucureştenii vor plăti între 60 şi 240 de lei pentru declararea cu întârziere a dobândirii unei proprietăţi şi între 240 şi 600 pentru nedeclarare. O altă taxă ce va fi majorată de anul viitor este cea privind spectacolele, creşterile fiind cuprinse între 50% şi 100% pentru fiecare metru pătrat închiriat.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei precizau că este vorba de spaţiile închise, altele decât locurile publice, unde taxa de închiriere pentru diferite evenimente a rămas aceeaşi. Bucureştenii care îşi achită integral impozitele şi taxele până la data de 31 martie 2010 vor beneficia de o bonificaţie de 7%.

×
Subiecte în articol: observator