x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureştiul, fără sectoare, doar cu un primar general

Bucureştiul, fără sectoare, doar cu un primar general

de Monica Andrei Capatos    |    19 Aug 2010   •   00:00
Bucureştiul, fără sectoare, doar cu un primar general
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

La Ministerul Administraţiei şi Internelor se lucrează de zor la proiectul de modificare a Legii administraţiei publice locale. Pe scurt, acest proiect vizează desfiinţarea primăriilor de sector, un buget unic pentru bucureşteni, puteri depline pentru Consiliul General şi primarul general.



Pentru că este vorba despre o schimbare majoră a sistemului administrativ al Capitalei, atât edilii, cât şi bucureştenii ar fi trebuit consultaţi, un referendum în acest caz fiind absolut necesar. Numai că lucrurile n-au stat tocmai aşa, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin intermediul secretarului de stat Gheorghe Emacu, a trimis primarilor, dar şi parlamentarilor un chestionar, întrebările arătând clar intenţia Guvernului de a centraliza toate activităţile administraţiei locale la nivelul municipalităţii. De parcă ar fi venit de la un institut de sondare a opiniei publice, prima întrebare din chestionarul cu pricina are trei variante de răspuns, ultima reprezentând şi intenţia Executivului.

"Care consideraţi că este modelul de organizare administrativ-teritorială adecvat pentru municipiul Bucureşti?" Dacă primele două variante se refereau la păstrarea sectoarelor, ultima sună în felul următor: "Municipiul nu are subdiviziuni administrativ-teritoriale, dar are posibilitatea stabilirii, prin hotărâre a Consiliului General, a unui număr de zone funcţionale (posibil de denumit sectoare) în scopul furnizării serviciilor publice de interes local". O altă întrebare se referă la cine ar trebui să conducă Bucureştiul, mai exact, care ar trebui să fie autorităţile administraţiei publice. Primul răspuns ar fi păstrarea schemei actuale cu primar general şi de sectoare, plus consiliile general şi locale, iar al doilea se referă la păstrarea doar a unui primar şi a unui consiliu general. Dacă mai spicuim din chestionar, mai putem afla că prin noua lege se vrea vot direct numai pentru primar general şi consiliu general, iar Primăria Capitalei ar urma să aibă un buget local, aprobat de Consiliul general, activităţile realizate la nivelul sectoarelor fiind finanţate prin transferuri din bugetul local al municipiului.

Primarii de sector nu văd cu ochi buni aceste schimbări şi solicită un referendum. "Aşa-zisa lege a Capitalei, care urmăreşte desfiinţarea sectoarelor, nu reprezintă altceva decât ţinta finală a grupării Băsescu-Udrea-Boc: controlul absolut asupra Bucureştiului. 35% din PIB-ul României s-ar afla, atunci, la dispoziţia lor şi a cumetrilor lor. Dacă vor Bucureştiul, să-i întrebe şi pe bucureşteni - prin referendum - dacă sunt de acord cu această decizie. Bucureştiul nu este de furat", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, precizând că în loc de chestionar ar fi trebuit să primească proiectul de lege.

De aceeaşi părere este şi edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. "În ceea ce mă priveşte, consider că este cu mult mai benefic, pentru fiecare bucureştean în parte, menţinerea aceluiaşi mod de împărţire administrativă a Bucureştiului, adică Primăria Capitalei, Consiliul General şi primării de sector, consilii de sector. Fenomenul concurenţial dintre sectoare nu conduce decât spre o dezvoltare a fiecăruia în parte, deci, a întregului oraş. Dacă vreţi, curtea vecinului funcţionează precum o oglindă în care vezi ceea ce ai făcut sau nu ai făcut tu şi atunci te ambiţionezi să găseşti soluţii pentru ca unitatea administrativă pe care o gospodăreşti să devină mai curată, mai verde, mai vie."

Pe de altă parte, Victor Iovici, viceprimarul general al Bucureştiului, agreează noua Lege a administraţiei publice locale. "Eu prefer varianta cu un primar general şi un consiliu general. O comandă unică este mult mai benefică, acum de exemplu este haos. Unele sectoare au bani şi n-au ce să facă cu ei, altele au prea puţin, Consiliul General dă o hotărâre, după care aflăm că se bate cap în cap cu una de la sectoare", a spus Iovici.

×
Subiecte în articol: observator