x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureştiul va primi 16 trenuri noi de metrou. Vezi aici de când vom putea circula cu ele

Bucureştiul va primi 16 trenuri noi de metrou. Vezi aici de când vom putea circula cu ele

de Iulia Barbu    |    07 Ian 2013   •   17:43
Bucureştiul va primi 16 trenuri noi de metrou. Vezi aici de când vom putea circula cu ele

Metrorex a achiziţionat printr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) 16 trenuri de ultimă generaţie. Acestea vor fi aduse din Spania în luna mai a acestui an. Vor intra direct în circulaţie. Sunt trenuri de ultimă generaţie. Valoarea celor 16 bombardiere se ridică la suma de 100 de milioane de euro.

Din acest an, 49 de staţii din cele 51 au lifturi sau scări rulante. Nu s-au putut monta lifturi la staţiile din Piaţa Muncii şi Obor, intrucât structura nu a permis acest lucru.

Anul de foc pentru Metrorex se anunţă 2015. Dacă statul găseşte finanţarea necesară, Bucureştiul poate avea încă 20 de kilometri noi de metrou. Este vorba despre linia Drumul Taberei – Pantelimon şi despre prelungirea Parc Bazilescu – Lac Străuleşti. 

În acest moment se lucrează la linia 4 de metrou, respectiv Parc Bazilescu – Lac Străuleşti. Valoarea contractului se ridică la suma de 900 de milioane de lei, bani de la buget.

Pentru magistrala 5 – Drumul Taberei – Pantelimon, în lungime de 18 kilometri, banii au fost obţinuţi de la BEI. Cele două credite de la Banca Europeană de investiţii însumează 860 de milioane de euro. Statul român trebuie să pună tot pe atâta - 860 de milioane de euro. Pentru ca bucureştenii să aibă metrou din Drumul Taberei şi până în Pantelimon sunt necesari 1.720  milioane de euro. Aceasta este de altfel prima linie de metrou la care se lucrează în 20 de ani.

Magistrala 6 va lega Bucureştiul de Otopeni. Aici a fost obţinută o finanţare parţială de la Banca Japoniei în valoare de 320 de milioane de euro. Pe acest tronson a fost încheiat contractul de consultanţă, urmând ca în primăvara acestui an să fie atribuite şi lucrările.

Şi anul 2013 se anunţă a fi unul istoric pentru Metrorex. Va trece în subordinea Primăriei Generale a Capitalei, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta. Se încheie astfel un cerc vicios. Ani de-a rândul, candidaţi la Primăria Capitalei îşi făceau campanie cu proiectele Metrorex, deşi acesta era încă în administrarea Ministerului Transporturilor.

"Metroul, în toate capitalele europene, aparţine de Primărie. Evident, subvenţia se păstrează şi avem prevăzut şi la bugetul de stat pentru anul acesta şi în anii care urmează subvenţia de la bugetul de stat, însă managementul şi după aceea tot ceea ce va ţine de administrarea metroului trebuie să treacă şi va trece la Primăria Generală", a precizat premierul, la sediul central al PSD.

×
Subiecte în articol: metrou bucuresti metrorex