x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BUGET ÎNJUMĂTĂŢIT / Pensii în pericol

BUGET ÎNJUMĂTĂŢIT / Pensii în pericol

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2008   •   00:00
BUGET ÎNJUMĂTĂŢIT / Pensii în pericol

Banii pe care îi primesc lunar pensionarii depind de salariile angajaţilor. Dacă şomajul va deveni fenomen de masă, iar salariile vor scădea, se vor micşora automat şi punctul de pensie, şi bugetul de asigurări sociale din care sunt plătite lunar pensiile şi ajutoarele de stat.



Conform articolului 76 din Legea 19 pe 2000, pentru stabilirea pensiilor se înmulţeşte punctajul mediu individual cu valoarea punctului de pensie. Aceeaşi lege spune că valoarea unui punct de pensie se stabileşte în funcţie de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, reprezentând 45% din acesta. Conform prevederilor legii şi datorită creşterii salariului mediu brut, punctul de pensie a crescut de la 581,3 lei pe 2008 la 697,5 lei de la 1 ianuarie 2009, conform Ordonanţei 26/2008, ducând la majorarea veniturilor lunare ale pensionarilor.

ÎN CĂDERE LIBERĂ
Datorită creşterii numărului de salariaţi plătitori de cotizaţii au fost şi bani de pensii, bugetul de asigurări sociale fiind excedentar până la declanşarea crizei. Numai că acum ne confruntăm cu o nouă problemă: scade numărul locurilor de muncă, iar salariile nu mai sunt în creştere ca până acum, deci şi pensiile sunt în pericol. Astfel, dacă în ultimii ani pensionarii s-au obişnuit cu o creştere progresivă a veniturilor lunare acordate de stat datorată bunăstării generale, de acum situaţia se schimbă. În această lună, problemelor legate de buget şi de piaţa forţei de muncă li se adaugă haosul cauzat de schimbarea miniştrilor şi de confruntarea cu problemele reale după cosmetizarea lor din campania electorală. Cum a început şi vacanţa de sfârşit de an, deja nu se mai poate şti exact ce se va întâmpla cu restul pensiilor pe luna decembrie şi pe luna ianuarie. O problemă asemănătoare ar fi şi în privinţa alocaţiilor pentru copii, deşi se plătesc din bugete diferite. Dar la Ministerul Muncii şi la Ministerul Finanţelor nu mai e nimeni care să spună dacă banii se vor da sau nu, dacă vor veni la timp sau se vor lăsa aşteptaţi.

ŞI ALOCAŢIILE SUNT ÎN CEAŢĂ
Luna aceasta, plata alocaţiilor a întârziat cu o săptămână, pentru că banii nu au ajuns la timp în contul Poştei Române. Deşi reprezentanţii Ministerului Muncii spuneau că totul e în regulă în privinţa lor, banii au început să intre în contul instituţiei abia după opt zile de la data stabilită prin protocol, plăţile începând de a doua zi. În privinţa pensiilor, lucrurile au stat mult mai bine, acestea fiind plătite în avans, ca şi în anii precedenţi. Până astăzi, mai mult de jumătate dintre pensionari şi-au primit banii, numai că şi aici e o problemă, pentru că banii de pensii ajung la Poştă, de la CNPAS, în patru tranşe, dintre care s-au plătit până acum numai două. “În ultima şedinţă de sindicat, când am ajuns să discutăm situaţia Poştei Române, colegii noştri ne-au rugat să transmitem că nu este vina lucrătorilor din Poştă pentru faptul că nu se vor plăti toate alocaţiile şi pensiile, pentru că cei care trebuie să vireze banii nu-i au. Nu se vor plăti decât două treimi din alocaţiile pentru copii, iar din cea de-a treia tranşă pentru pensii, doar zece la sută din banii necesari sunt disponibili”, ne-a declarat Dumitru Costin, BNS. Cu toate acestea, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) spun că pensiile se vor plăti aşa cum s-a anunţat. “Nu sunt probleme în această privinţă. Au fost plătite primele tranşe şi sunt asigurate şi următoarele două. S-au făcut toate deschiderile de credite necesare. Ar putea fi nişte probleme izolate, dar nu pentru că nu am dat noi banii”, declară Angelica Mihail, purtătoarea de cuvânt a CNPAS. Aceasta subliniază că până acum bugetul a fost excedentar şi nu au fost probleme cu plata pensiilor. Potrivit datelor Ministerului Muncii, nici şomajul înregistrat în luna decembrie nu este atât de mare încât să pună în pericol bugetul de Asigurări Sociale şi, chiar dacă ar fi o problemă, s-ar lua fonduri de la bugetul de stat pentru a se face plăţile. Cum la Finanţe şi la Ministerul Muncii bate vântul schimbării zilele astea, nu mai e nimeni care să confirme că se vor da banii de pensii şi de alocaţii.

×
Subiecte în articol: observator pensii banii