x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Buzău - Albine omorîte cu pesticide agricole

Buzău - Albine omorîte cu pesticide agricole

de Jurnalul National    |    15 Mai 2008   •   00:00

Peste 400 de familii de albine din judeţul Buzău au murit după ce proprietarul terenului din vecină­ta­tea crescătoriei şi-a tratat culturile agricole cu pesticide agricole, potrivit revistei Lumea Apicolă.

Peste 400 de familii de albine din judeţul Buzău au murit după ce proprietarul terenului din vecină­ta­tea crescătoriei şi-a tratat culturile agricole cu pesticide agricole, potrivit revistei Lumea Apicolă. Incidentul a avut loc acum două săptă­mîni în comuna Merei, judeţul Bu­zău, acuzat fiind inginerul agro­nom Călin Valeriu, care ar fi tratat o cultură de rapiţă cultivată pe o su­­prafaţă de 40 de hectare cu subs­tan­­ţa Calipso, fără să anunţe au­to-ri­­t­ă­ţile. În zilele următoare au apă­rut mortalităţi de proporţii dezastru­oa­­se la mai mulţi apicultori din sa­tele Lipia, Ciobănoaia, Gura Sărăţii, Dealul Viei şi Ogrăzile. Se estimează că peste 400 de familii de albine au avut de suferit, deşi unele dintre acestea se aflau la o distanţă de pes­te 2,5 km de zona stropită.

LEGISLAŢIE. În conformitate cu Ordonanţa 45/2001, într-o asemenea situaţie se constituie o comisie care anchetează cazul, comisie din care fac parte reprezentantul DSV, cel al unităţii fito-sanitare locale, cel al asociaţiei apicultorilor din re­giunea respectivă şi al consiliului local din localitatea unde s-a făcut tratamentul încriminat.

S-au prelevat probe din albinele moarte şi din plantele tratate, care au fost trimise la laborator pentru analize.

Apicultorii păgubiţi sînt hotărîţi să nu renunţe prea uşor şi să îl acţioneze în justiţie pe cel sau pe cei care se vor dovedi vinovaţi şi să nu se mulţumească cu despăgubiri ridicole (un sac de zahăr la 20 de stupi afectaţi), aşa cum li s-a propus.

×
Subiecte în articol: verde!