x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ca-n codru / Condamnat pentru taiere de copaci

Ca-n codru / Condamnat pentru taiere de copaci

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    16 Noi 2006   •   00:00
Ca-n codru / Condamnat pentru taiere de copaci

Un tanar din Hunedoara a fost con-damnat la trei ani de inchisoare pentru taierea ilegala a 55 de molizi din padurea localitatii Brad. Asta, in conditiile in care in Bucuresti au fost pusi la pamant peste un milion de arbori, 2,84 hectare de duzi au disparut, iar Parcul Bordei a fost desfiintat prin legea lui Constanda.

Legea este pentru unii muma, pentru altii ciuma. Un tanar din Hunedoara a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru taierea ilegala a 55 de molizi din padurea localitatii Brad. Autoritatile se lauda cu o prada usoara in conditiile in care in Bucuresti au fost pusi la pamant peste un milion de arbori, 2,84 hectare de duzi au disparut peste noapte, iar Parcul Bordei a fost desfiintat prin legea lui Constanda. In aceste cazuri, nimeni nu a ridicat un deget.

In ultimele luni, Jurnalul National a scos la iveala o serie de ilegalitati in ceea ce priveste defrisarea ilegala a spatiilor verzi. Au fost publicate anchete in care erau relatate fapte de abuz asupra padurilor si parcurilor, atat din tara, cat si din Bucuresti. Nici o autoritate competenta nu a schitat vreun gest prin care sa incerce macar sa faca lumina. Un caz deosebit de grav a fost cel al defrisarii a 2,84 de hectare de duzi, reprezentand de fapt colectia nationala a Romaniei. Duzii au fost taiati cu acordul tacit al autoritatilor, acestea aproband trecerea plantatiei in regim de teren agricol. Gaselnita l-a ajutat pe Iulian Capatana, cel care a devenit proprietarul terenului, sa ignore legea. Tot legea a fost cea care l-a ajutat sa nu fie tras la raspundere pentru amortizarea colectiei de duzi. Omul de afaceri nu a avut de altfel nici o problema cu autoritatile.

Un alt exemplu este cel al lui Costel Constanda, stapanul Parcului Bordei, cel care a taiat ilegal peste 100 de copaci pentru a construi pe zona verde un cartier de lux. Invocand tot felul de autorizatii mai mult sau mai putin legale, omul de afaceri a reusit ca in cateva luni sa distruga pur si simplu Parcul Bordei. Saptamana trecuta, Constanda a pierdut in instanta dreptul de a transforma Bordeiul in zona rezidentiala. Pana acum, Constanda este liber si nimeni nu l-a chemat sa dea socoteala pentru ceea ce a facut.

FARA SPATE ASIGURAT. In timp ce smecherii cu pile si bani au jefuit zonele verzi fara sa fie trasi la raspundere, un tanar din Hunedoara a primit cea mai mare pedeapsa prevazuta de lege pentru taierea ilegala a 55 de molizi din padurea localitatii Brad.

Autoritatile vigilente de aceasta data s-au sesizat in urma unei plangeri semnate de Asociatia Composesorala Ruda-Brad, care a fost inaintata Politiei municipiului. Odata constatat "delictul", autoritatile au luat masuri: trei ani de inchisoare pentru Beleiu Daniel si pentru angajatul sau, Rus Nicolae.

VINA FARA VINA. Tanarul din Brad a avut o firma de exploatare lemnoasa AF Daniel. Pentru a-si putea sustine activitatea, avea nevoie de material lemnos. Tocmai de aceea, ii era mai mult decat necesar acceptul scris al Composesoratului Ruda-Brad. A primit din partea asociatiei avizul pentru exploatare lemnoasa, in zona padurii Brad, pentru 464 metri cubi de lemn. In parcela delimitata de autoritatile abilitate, Daniel avea voie sa taie numai copacii marcati. "Mi-am facut treaba cum am stiut eu mai bine. Nu am avut niciodata probleme pentru vreun metru cub de lemn taiat in plus", afirma tanarul.

SURPRIZA. In vara anului 2003, vine ca un trasnet vestea: Daniel este acuzat de taiere ilegala de material lemnos si este trimis in judecata. Tatal tanarului nu isi revine din soc: "Este unicul meu copil si nu reusesc sa ma obisnuiesc cu ideea ca va fi inchis. Eu l-am intrebat, asa, ca intre tata si fiu, daca este adevarat. Mi-a spus ca nu, ca nu s-a atins de acele lemne. Eu imi cred copilul", povesteste Vasile Beleiu.

NEDREPT. Daniel Beleiu (stanga), condamnat si Constanda, liber

Baiatul nu isi recunoaste vina. Chiar daca de cealalta parte a baricadei se gasesc padurarul, presedintele Composesoratului si mai nou Judecatoria Brad, Daniel o tine una si buna: "Nu am taiat ilegal material lemons". El sustine ca s-a limitat la exploatarea celor 464 de metri cubi pentru care avea aviz: "Eu stiu cine a taiat lemnele, dar pe mine nu ma asculta nimeni. Adam Nicolae, presedintele Asociatiei Composesorale Ruda-Brad, si Radu Ioan, padurarul, sunt cei care au pus la pamant cei 55 de molizi".

De altfel, Rus Nicolae, tafistul invinuit si el pentru exploatare lemnoasa ilegala, sustine acelasi lucru: "Eu am tras numai lemn marcat, padurarul si presedintele Composesoratului sunt cei care au taiat cei 55 de molizi", adauga Rus. Se pare ca nici declaratiile martorilor nu sunt foarte concludente. Unul dintre martori afirmand de altfel ca "nu a auzit ca Beleiu Daniel sa fi taiat material lemnos in delict". Pana la urma scandalul s-a transformat intr-un proces care treneaza de trei ani, maine fiind un nou termen in cazul celor 55 de molizi din padurea Brad. Pentru ca nu mai au incredere in autoritatile locale, familia tanarului va cere stramutarea procesului, mizand pe faptul ca undeva li se va face dreptate.
×
Subiecte în articol: observator dan