x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinele Max, din nou erou. Ce soartă au animalele de serviciu potrivit noii legi din MApN

Câinele Max, din nou erou. Ce soartă au animalele de serviciu potrivit noii legi din MApN

de Mara Raducanu    |    21 Dec 2014   •   14:53
Câinele Max, din nou erou. Ce soartă au animalele de serviciu potrivit noii legi din MApN

 Povestea lui Max- câinele- erou al Armatei- lovit, după sutele de misiuni în teatrele de operaţii, de o boală incurabilă şi salvat de o iubitoare de animale- după ce, potrivit legilor din Ministerul Apărării, ar fi fost un simplu bun dat “la casat”, nu a rămas fără ecou, schimbând legea animalelor de serviciu (câinii şi caii) din MapN.  Astfel, Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a semnat un document prin care a decis păstrarea acestora în serviciu pe toată durata vieţii, indiferent de aptitudini şi de starea lor de sănătate. Mai exact, “conform noilor prevederi, animalele de serviciu care îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună se menţin în aceeaşi categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depăşesc limita de vârstă prevăzută de instrucţiuni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, MApN precizează  şi că, în situaţia în care “animalele îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu (corespunzătoare aptitudinilor curente – pază, însoţire etc) şi vor fi menţinute în activitate pe perioada vieţii, beneficiind de drepturile aferente”, se concluzionează în comunicat.

Petiţie pentru susţinerea lui Max

Adrian Ursu, realizatorul Antenei 3, a lansat o petiţie prin care cerea promovarea unui act normativ care să permită adopţia pentru animalele care s-au aflat în serviciul Statului prin instituţiile acestuia, la încheierea activităţii, la termen sau anticipat. Menţionăm faptul că,momentan, potrivit legislaţiei, la MApN şi MAI, câinii şi caii sunt bunuri de inventar, daţi la casat când nu mai sunt la folos. În plus, instructorii şi conductorii nu au posibilitatea de a-i adopta deşi cei mai mulţi dintre ei şi-ar dori asta, după ani întregi de tovărăşie în câmpul muncii. “Proiectul legislativ trebuie să prevadă dreptul de preemţiune a adopţiei pentru personalul împreună cu care animalele au efectuat serviciul şi, de asemenea, obligaţia ministerelor de resort de a furniza alocaţii de hrană şi sprijin pentru îngrijire medicală”, se precizează în petiţie.

După război... se schimbă şi legea animalelor de serviciu!

În urma reacţiilor din mass-media apărute despre situaţia lui Max, ieri, Mircea Duşa, Ministrul Apărării Naţionale, a dispus constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu. De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care să realizeze, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea acestora în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor, potrivit mediafax.ro.

Legi care omoară

Jurnalul Naţional a prezentat în articolul “De ce a lipsit Max de la parada de 1 Decembrie?”, povestea singurului câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. Anul acesta, parada de 1 Decembrie, a fost mai săracă fără Max... Cel care de-a lungul timpului a salvat multe vieţi, se zbate acum pentru propria lui viaţă. Vedeta paradei militare din Piaţa Arcului de Triumf din anii trecuţi, se luptă cu o boală cronică care-i poate fi fatală în orice moment: dirofilarioza! Ce înseamnă mai exact?- Max, puternicul ciobănesc german, a fost depistat în primavara acestui an ca fiind infestat cu dirofilarii (viermi la inimă). Pentru că nu mai este un câine sănătos şi nu mai poate fi folosit în misiuni, Ministerul Apărării a decis să-l “pensioneze”. Din cauza tratamentului costisitor, a legislaţiei înguste şi a birocraţiei excesive, în absenţa unei adopţii, Max risca să fie eutanasiat. Norocul lui  a venit însă, pe neaşteptate, de la Sorina Hanea, militant vechi pentru protecţia animalelor. Auzind despre această poveste în mass media, a decis să facă toate demersurile necesare pentru a-l lua acasă şi a-i salva viaţa. În septembrie- după ce a dat o declaraţie notarială - Max a intrat în familia Sorinei Hanea. “Ne dorim ca şi în ţara noastră, cum se întâmplă şi în afară - legislaţia să protejeze aceste animale de serviciu de o moarte nedemnă, mai exact câinele care nu mai poate fi valorificat în serviciu, să ajungă la hingheri”, a explicat Sorina Hanea pentru Jurnalul Naţional.

×