x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii fără stăpân, tragedia unei familii, problema tuturor

Câinii fără stăpân, tragedia unei familii, problema tuturor

de Iulia Barbu    |    09 Sep 2013   •   19:29
Câinii fără stăpân, tragedia unei familii, problema tuturor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Problema maidanezilor a pendulat 23 de ani între autorităţi, ONG-uri şi legi incomplete
Tragedia lui Ionuţ, copilul omorât de maidanezi în 2 septembrie, a consternat o ţară întreagă. Dincolo de şocul momentului, sunt aşteptate soluţii. Soluţii la o problemă veche a Bucureştiului, o problemă care a pendulat 23 de ani între autorităţi, ONG-uri şi legi incomplete. Au avut loc proteste, dezbateri pe reţelele de socializare, dezbateri televizate. Toţi vor o soluţie şi toţi aruncă vina în curtea celorlaţi.

Sorin Oprescu a venit cu un referendum, cerut ani de zile de bucureşteni, contestat acum de anumiţi politicieni. Astfel, Adriean Videanu anunţa  demisia în masă a consilierilor PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi strângerea de semnături pentru demisia lui Sorin Oprescu. Între timp, ieri, marea demisie în masă a consilierilor s-a mai amânat puţin. Vorbim de acelaşi Adriean Videanu, care în 2006, asista din scaunul de primar general la moartea unui cetăţean japonez în centru Bucureştiului, muşcat de maidanezi. Nici vorbă de demise, cât despre măsuri, departe de orice soluţie. Nu am fi ajuns astăzi la 64.000 de câini pe străzile Bucureştiului, dacă la momentul anului 2006, când o altă tragedie trăgea un semn de alarmă, s-ar fi găsit răspunsul la întrebarea: ce facem cu maidanezii? De altfel, de-a lungul anilor 2008-2012, majoritatea PDL din Consiliul General a respins de 7 ori proiectul lui Sorin Oprescu privind adăpostul pentru câinii fără stăpân. Nici bugetul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Aanimalelor (ASPA) nu s-a bucurat de prea mare trecere în rândul majorităţii PDL. De fiecare dată banii de la Autoritatea erau redirecţionaţi.

Potrivit datelor puse la dispoziţia presei de Primăria Capitalei, ASPA a fost subfinanţată ani de-a rândul. În 2009, Bugetul ASPA a fost de 2.929.000 RON, în 2010, bugetul aprobat de Consiliul General a fost de 1.726.000 RON, în 2011, bugetul Autorităţii a ajuns la suma de 4.647.000 RON, iar în 2012 a fost de 4.288.000 RON.

Abia în 2013, cu o majoritate USL în Consiliul General, bugetul ASPA fost în sfârşit suplimentat. Mai mult, în CGMB au fost introduse 4 hotărâri privind câinii fără stăpân, după o dezbatere publică ce a trezit cel mai mare interes din istoria acestor proceduri.

Urmând toţi paşii legali privind amendamente şi dezbateri ce au dus la modificări ale hotărârilor, pe 31 iulie, Consiliul General aproba cele patru proiecte care creionau o strategie coerentă de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân.
Astfel, hotararea nr. 145 din 31 mai 2013 care prevede că maidanezii agresivi nu se mai întorc în teritoriu, aici fiind incluse şi haitele de caini. Tot această hotărârea reglementează şi controlul reproducţiei animalelor în Capitală: bucureştenii, societăţile comerciale, ONG-urile şi instituţiile care au câini şi nu îi declară până la sfârşitul acestui an, de la 1 ianuarie 2014 riscă amenzi de 3.000 de lei pentru fiecare câine nedeclarat. Cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei, pentru fiecare câine.

A doua hotărâre aprobată pe 31 iulie, respectiv nr. 148, prevede externalizarea serviciilor de capturare a câinilor comunitari. În acest moment este în curs procedura de achiziţie, care se va finaliza în această săptămână. Prin această măsură se va reduce timpul de răspuns în rezolvarea situaţiilor din teren şi creşte capacitatea de prindere. A treia hotărâre care a trecut pe 31 iulie este cea cu nr. 146 privind sterilizarea câinilor maidanezi, în bazele ASPA, cu ajutorul medicilor veterinari subcontractaţi. Cea de-a patra hotărâre, respectiv nr.147, prevende subcontractarea sterilizării câinilor cu şi fără deţinător, în cabinete medicale private. ASPA achită şi serviciul de sterilizare pentru câinii cu deţinător. În acest fel se urmăreşte reducerea potenţialului de caini nedorişi, care ulterior sunt abandonaţi de deţinători, pe domeniul public. În primul rând au fost strânşi câinii din jurul şcolilor, spitalelor şi a parcurilor.

Referendumul şi legile incomplete
Multe au fost reacţiile care au condamnat referendumul. Puţini sunt cei care recunosc faptul că legislaţia este ambiguă. Există astfel ordonanţa de urgenţă 155, din 2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân care permite eutanasierea acestora, dacă într-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicaţi sau adoptaţi. Legea 227 din 2002 reglementează acelaşi lucru. Dar, în octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecţia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptată. Aceasta precizează: “este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.” Apoi, parlamentarii au votat Legea 9 din 2008, care modifică legea 205 din 2004, dar în acelaşi sens: să nu se permită eutanasierea. Acest pas îngreunează şi mai mult activitatea, impunând condiţii împovărătoare pentru autoritatea locală legate de protecţia animalelor. În 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care în esenţă permiteau eutanasierea. Proiectul de lege al PDL-ului a fost atacat de USL la Curtea Constituţională, care în 11 ianuarie 2012 declara eutanasierea neconstituţională. Astfel că, în acest moment, pot fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi, după ce medicii veterinari scriu pagini întregi de documente care atestă boala incurabilă a acestora.
Potrivit ASPA, În ultimul an au fost sterilizaţi 6512 caini, 3305 în adăposturile ASPA din Mihăileşti şi Pallady şi 3207 în cabinetele veterinare partenere.

O nouă lege
Ieri,Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că proiectul de lege privind câinii fără stăpân va fi analizat de comisiile juridică şi de administraţie ale Camerei, urmând ca să fie dezbătut astăzi în plen şi votat pentru a fi trimis spre promulgare. Prezent la dezbatere, Sorin Oprescu, edilul Capitalei a cerut “o lege care să ne descătuşeze, să ne permită nouă, autorităţilor locale să funcţionăm. Nu vorbim de eutanasiere în masă, ci despre eliminarea câinilor de pe străzile oraşului”. Primarul general a propus şi o serie de amendamente: un terme de 7 zile pentru adăpostirea câinilor fără deţinător, iar dacă nu sunt adoptaţi în acest termen, vor fi eutanasiaţi; eliminarea din textul legii a sintagmei “reîntoarcerea în teritoriu”; reguli clare şi controlul strict al adopţiilor; sancţiuni aspre pentru cei care abandonează câinii; în situaţii de urgenţă, în care masa animalelor creşte semnificativ, în sensul punerii în pericol a cetăţenilor, Autoritatea locală să poată lua măsuri de urgenţă în termen determinat. 


×