x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii nimănui sunt problema tuturor

Câinii nimănui sunt problema tuturor

de Diana Scarlat    |    Mircea Opris    |    06 Iun 2009   •   00:00
Câinii nimănui sunt problema tuturor

Două timişorence au ajuns la spital joi seară, cu răni pe tot corpul, după ce au fost atacate de 30 de maidanezi. În timp ce iubitorii de animale îi apără doar prin vorbe, iar lumea civilizată, inclusiv legislaţia românească, exclude eutanasierea, soluţii pentru ei nu se găsesc. Şi nu câinii sunt vinovaţi că se-nmulţesc.



Problema este aceeaşi la nivel naţional. Eutanasierea maidanezilor nu mai este permisă de când a intrat în vigoare Legea 9/2008, iar soluţiile găsite până în prezent sunt doar praf în ochi. Cele două victime de la Timişoara ieşiseră la plimbare, joi seară, într-o zonă cu blocuri în construcţie, pe Calea Aradului.

Promenada s-a sfârşit pentru ele la spital după ce au fost atacate de haita agresivă. Georgeta Stancu şi prietena sa, Elena Brencea, în vârstă de 58, respectiv 63 de ani, au răni adânci pe mâini şi pe picioare, fiind internate pentru tratament la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

LIPSA DE IMPLICARE
De la începutul anului, peste 600 de timişoreni au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de câini, dintre care 125 au avut nevoie de vaccinul antirabic, fiind muşcaţi de câini fără stăpân. Timişoara are peste 10.000 de câini ai străzii, potrivit datelor centralizate de societatea Danyflor, care se ocupă de ecarisaj la Timişoara, iar 370 au ajuns în adăpost de la începutul anului.

Ultima acţiune "de răsunet" a Primăriei Timişoara a fost în anul 2005. În perioada 1 ianuarie-31 martie 2005 au fost prinşi şi transportaţi în adăposturi 820 de câini fără stăpân. În 2006, a existat un program de prindere, sterilizare, vaccinare, deparazitare şi reteritorializare, cu responsabilizarea locuitorilor din Timişoara, program desfăşurat de SC Danyflor SA, în colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara şi cu trei cabinete veterinare.

Proiectul-pilot, care a fost aprobat de Consiliul Local Timişoara şi finanţat cu 5.000 RON, a debutat cu o întâlnire publică, menită a informa asupra scopului şi desfăşurării, iar programul propriu-zis trebuia să înceapă la 15 februarie, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

PRECEDENT JENANT
Anul acesta, în luna aprilie, locatarii de pe Strada Efta Botoca, din cartierul Fabric, nu şi-au mai plătit datoriile din cauza maidanezilor. "Oamenii nu-şi mai plăteau facturile la utilităţi pentru că cei care le duceau nu mai puteau intra pe stradă din cauza câinilor fără stăpân. În doar două ore, angajaţii de la Danyflor au adunat peste 25 de câini vagabonzi", a precizat Constantin Ilena-Savulov, preşedintele Consiliului Consultativ de Cartier.

Zeci de câini fără stăpân sunt adunaţi în prezent de pe străzile Timişoarei şi duşi la centrul de ecarisaj al societăţii Danyflor. Sunt vaccinaţi, deparazitaţi şi cazaţi până sunt adoptaţi sau până mor. Ceea ce se întâmplă în cazul majorităţii, pentru că timişorenii nu se înghesuie să adopte animale, iar cei care o fac renunţă deseori la responsabilităţi, abandonand animalul, la scurt timp după ce l-au adoptat.




CASTRAŢI-MĂ, CASTRAŢI-MĂ!
Numărul câinilor vagabonzi este în creştere la Timişoara, pentru că maidanezii nu sunt sterilizaţi şi tot mai mulţi sunt abandonaţi în stradă, susţin hingherii firmei de ecarisaj Danyflor. "De două ori pe lună, Danyflor contorizează o situaţie a animalelor aduse la centru, se calculează cheltuielile făcute pentru fiecare animal în parte, însemnând deparazitare, vaccinare, îngrijiri sanitare, hrană şi cazare, iar situaţia se depune la Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei.

Apoi, Primăria alocă de la buget suma necesară", precizează Ionel Puşcaş, administratorul Danyflor. Potrivit reprezentanţilor Danyflor, hingherii ridică de pe stradă, în fiecare lună, circa 60-70 de animale fără stăpân. "În ultimul an, câinii vagabonzi s-au înmulţit. Din ianuarie 2008 nu mai avem voie să facem eutanasii, iar spaţii de cazare avem puţine. Sunt 300 de locuri, iar 80% sunt deja ocupate.

Din această cauză, mergem numai pe reclamaţii de la cetăţeni, sesizări de la Garda de Mediu sau câinii sunt ridicaţi dacă sunt văzuţi pe stradă de angajaţii noştri", mai spune Ionel Puşcaş. Din nefericire, sesizările către Ecarisaj sunt aproape inexistente, nici măcar incidentul de joi seară nefiind semnalat. Situaţia este aceeaşi în toată ţara.

Bucureştiul se confruntă anual cu peste 10.000 de persoane muşcate în fiecare an, doar în 2008 fiind 12.500 de victime. Capitala a rămas cu un singur adăpost, pe Strada Th. Pallady, care are doar 300 de locuri pentru câinii fără stăpân, iar după zece zile de cazare, patrupedele ajung înapoi, pe stradă.

Există şi o ambulanţă care-ar putea rezolva în scurt timp problema castrării câinilor fără stăpân din Bucureşti, dar aceasta stă degeaba de doi ani, pentru că ONG-urile au acuzat Administraţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) de concurenţă neloială. Astfel, angajaţii ASA mai pot face maximum 30 de sterilizări zilnic, iar fondurile pe care Primăria Capitalei le-a alocat anul acesta au scăzut de la 27 de miliarde de lei vechi - în 2008 - la 23 de miliarde.

Totuşi, municipalitatea a mai alocat tot anul acesta 40 de miliarde de lei vechi pentru construirea unui adăpost nou la Mihăileşti, cu 1.500 de locuri de cazare.

×
Subiecte în articol: observator timisoara stapan