x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calea Sfintilor

Calea Sfintilor

de Mirela Cimpoi    |    12 Oct 2005   •   00:00

Credinciosii din toata tara se roaga la moastele Sfantului Apostol Pavel, aduse la Iasi. O procesiune ce va purta numele "Calea Sfintilor" este organizata astazi in premiera pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane.

CLICK PENTRU A MARI
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI

Autoritatile asteapta peste un milion de pelerini in acest an la Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, praznuita in fiecare an pe 14 octombrie. La Catedrala Mitropolitana au fost aduse din Grecia si particele din moastele Sfantului Apostol Pavel. Pana acum, mii de credinciosi s-au inchinat la moaste. Oameni din toata tara au suportat ore-n sir temperaturile scazute pentru a atinge moastele, care vor fi duse astazi, in premiera, in procesiune pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane. Pelerinajul poarta numele de "Calea Sfintilor". In noaptea de luni spre marti, zece persoane au fost duse la spitalul de Urgenta din Iasi pentrui a primi ingrijiri medicale. Credinciosii au lesinat din cauza postului si a frigului.

Tot astazi, se va oficia si ultimul parastas pentru Mitropolitul Dosoftei, care va fi canonizat vineri. Sfanta Liturghie din 14 octombrie va fi oficiata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Al.I. .Cuza".

PREGATIRI. Primaria a pregatit corturi militare pentru credinciosi. Traditionala masa a pelerinilor va avea loc tot pe data de 14 octombrie la Cantina de Ajutor Social. Asa cum a fost anuntat, sarmalutele vor fi impartite doar persoanelor care au bonuri de ordine, care vor fi primite doar de cei care s-au inchinat la Sfintele Moaste. In perioada sarbatorilor, strazile din centrul orasului vor fi spalate cu sampon cu aroma de crizanteme.

MONITORIZARE VIDEO. Pentru a face fata afluxului de credinciosi, autoritatile locale au suplimentat fortele de ordine. In plus, centrul Iasiului este monitorizat nonstop cu ajutorul a 24 de camere video. Si Regionala CFR a suplimentat numarul garniturilor care vin si pleaca din Iasi. In zilele de 13 si 14 octombrie va circula un tren accelerat suplimentar pe ruta Iasi-Bucuresti si retur. De asemenea, vor circula si trenurile personal, care stationeaza de obicei in zilele de sambata si duminica. Presedintele Traian Basescu este asteptat vineri la Iasi pentru a participa la slujba de la Mitropolie.
×
Subiecte în articol: observator