x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie - SOS tezaurul natural!

Campanie - SOS tezaurul natural!

de Alexandru Nastase    |    06 Feb 2007   •   00:00
Campanie - SOS tezaurul natural!

WWF Programul Dunare-Carpati Romania va inainta astazi presedintelui si prim-ministrului o scrisoare deschisa semnata de peste 11.000 de persoane, prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la "ilegalitatile care afecteaza cel mai de pret tezaur al Romaniei: tezaurul natural".

Un amplu studiu realizat de WWF Romania arata ca cele mai grave amenintari pentru ariile protejate din Romania sunt constructiile ilegale, taierile haotice si braconajul. Drept urmare, in luna octombrie 2006, WWF a demarat o campanie nationala de constientizare. Petitia online lansata cu aceasta ocazie a fost semnata in cele patru luni de 11.447 de persoane. Ca urmare a intregii campanii, WWF va inainta maine presedintelui si premierului o scrisoare deschisa, cerandu-le sprijinul pentru salvarea tezaurului natural al Romaniei. "Prin intermediul campaniei, ne-am propus sa (re)punem pe agenda publica aceste aspecte si sa «testam» interesul oamenilor cu privire la ele. Protectia mediului nu este o problema de rang inferior, asa cum reiese din agenda publica a Romaniei din ultimii ani", a declarat coordonatorul de comunicare WWF, Dana Caratas. "Nu ne-am limitat insa doar la a atrage atentia asupra unor probleme. WWF a acordat sprijin si s-a implicat in procese intentate unor institutii, autoritati locale sau firme ale caror actiuni au distrus habitate naturale din parcuri si rezervatii: constructia ilegala din Parcul National Ceahlau, captarea pentru ape minerale din rezervatia naturala Cheile Sugaului-Munticelu sau constructia de la Taul Stiol din Parcul National Muntii Rodnei. Astfel, un alt obiectiv important al campaniei este de a determina autoritatile competente sa ia masurile necesare pentru pedepsirea vinovatilor si pentru refacerea mediului inconjurator", a declarat Luminita Tanasie, coordonator program WWF.

DEZBATERE EUROPEANA. Listele cu semnatarii petitiei vor fi inmanate si reprezentantilor Comisiei Europene, in cadrul unei dezbateri care va avea loc in cursul zilei de astazi la Parlamentul European de la Bruxelles. Dezbaterea este organizata de WWF Programul Dunare-Carpati, cu prilejul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Potrivit organizatorilor, discutiile se vor axa pe capitalul natural extraordinar pe care cele doua tari il aduc UE, dar si pe actiunile si pe proiectele de dezvoltare ce ameninta sa afecteze iremediabil acest tezaur natural. Dezbaterea va fi gazduita de Catherine Guy-Quint. Participantii sunt europarlamentari din cele doua tari, membri ai Comisiei Europene, responsabili pe protectia mediului, biodiversitate, Natura2000, jurnalisti. Invitatii de onoare ai evenimentului vor fi Atilla Kelemen, din partea Romaniei, si Atanas Paparizov, din partea Bulgariei.

DESPRE WWF. Infiintata in 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala nonprofit ce deruleaza proiecte de conservare a naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului si de a construi un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin conservarea biodiversitatii la nivel mondial, utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile, prin reducerea poluarii si a consumului irational.

×
Subiecte în articol: verde!