x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanii antidrog şi pro-siguranţă, în şcoli

Campanii antidrog şi pro-siguranţă, în şcoli

de Monica Cosac    |    09 Sep 2019   •   08:33
Campanii antidrog şi pro-siguranţă, în şcoli

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a anunţat, ieri, că şi în acest an va desfăşura în grădiniţe, şcoli şi licee activităţi de prevenire a consumului de substanţe interzise, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din ţară. Aceste acţiuni fac parte dintr-o campaniei naţională, intitulată „10 pentru Siguranţă!”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în cadrul căreia angajaţi ai instituţiei vor merge în circa 1.500 de unităţi de învăţământ pentru a „aborda teme legate de siguranţa elevilor”.

 

Mai multe autorităţi şi structuri de ordine şi securitate internă - printre care: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Poliţia de Frontieră şi Agenţia Naţională Antidrog - au pus mână de la mână şi au întocmit un decalog al siguranţei pentru copii, prin care le spun liceenilor, şcolarilor şi preşcolarilor cum să evite pericolele care pot să apară odată cu începerea cursurilor. „Siguranţa ta rutieră depinde de tine!”, „Viaţa are savoare şi fără droguri!”, „Comunică civilizat şi nu da curs provocărilor!” şi „Atenţie sporită la tot ce se întâmplă în jurul tău!” sunt doar o parte dintre cele 10 sfaturi pe care autorităţile amintite mai sus le dau copiilor pentru o „siguranţă de nota 10!”.

De altfel, ampla campanie naţională pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor a început, ieri, cu împărţit de pliante şi baloane inscripţionate cu „Poliţia Română”, însă reprezentanţii MAI spun că, începând de astăzi, activităţile de informare şi conştientizare se vor desfăşura atât în unităţile de învăţământ, cât şi în zonele adiacente ale acestora. „Colegii mei din cadrul MAI, împreună cu structurile menţionate, se vor deplasa în aproximativ 1.500 de unităţi de învăţământ, acolo unde vor aborda teme de interes pentru cei mici, pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al MAI, la lansarea campaniei.

Şi Agenţia Antidrog a anunţat că, până pe 20 septembrie, le-a pregătit elevilor, profesorilor şi părinţilor, proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri, prin „promovarea alternativelor de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea abilităţilor de refuz al consumului de droguri”. Proiectele se adresează preşcolarilor şi elevilor pe cicluri de şcolarizare (primar, gimnazial şi liceal) şi conţin teme adaptate nivelului lor de înţelegere şi asimilare, precizează ANA.

 

În ciuda campaniilor anunţate an de an de autorităţile responsabile, ultimele statistici arată că fenomenul consumului de substanțe interzise în rândul elevilor este în creştere.

×