x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campionii olimpici Iosif Sîrbu şi Nicolae Linca, originari din Alba, condamnaţi la uitare post-mortem

Campionii olimpici Iosif Sîrbu şi Nicolae Linca, originari din Alba, condamnaţi la uitare post-mortem

de Lucian Dobrater    |    17 Iun 2010   •   00:00

Memoria primului român campion olimpic, Iosif Sîrbu, medaliat cu aur la tir în 1952, şi a singurului campion olimpic român la box, Nicolae Linca, în 1956 la Melbourne, nu este marcată în niciun fel, printr-o placă memorială sau un bust, în judeţul în care s-au născut, Alba.



Se spune că, după 1989, când Nicolae Linca a fost vizitat la Feisa de fiul învinsului său din finala olimpică la categoria semimijlocie din 1956, irlandezul Frederick Tiedt, acesta l-ar fi întrebat unde este amplasată statuia sa. Fiul irlandezului a rămas cel puţin uimit când i s-a răspuns că Linca, medaliat cu aur, nu a fost omagiat printr-un astfel de gest de către români, în condiţiile în care tatălui său, vicecampion olimpic, i s-a ridicat chiar o statuie în ţara natală. Pentru a corecta nepăsarea autorităţilor, conducerea filialei Alba a Academiei Olimpice Române (AOR) a promis că, în cooperare cu autorităţile locale, va iniţia realizarea câte unui bust în memoria celor două foste glorii ale sportului românesc. Directorul AOR Alba, Clement Negruţ, a declarat că va lua legătura cu Primăria din comuna Şibot, localitate în care s-a născut Iosif Sîrbu, ca un astfel de demers să se concretizeze până la 21 septembrie, când se vor împlini 85 de ani de la naşterea acestuia. Multiplu campion naţional şi balcanic, Sîrbu a fost primul român campion olimpic, câştigând medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952, la tir. Cu toate că la scurt timp, acesta a fost diagnosticat cu o gravă afecţiune la ochiul drept, Sîrbu nu a renunţat la sportul său favorit. A mai participat la încă două olimpiade, la Melbourne, în 1956, şi la Roma, în 1960, unde a obţinut însă doar locul al V-lea, respectiv a ocupat poziţia 12.

Din motive necunoscute, Iosif Sîrbu s-a sinucis în 1964, fiind înmormântat la Braşov. Şi în Feisa, satul în care a trăit în ultimele decenii de viaţă Nicolae Linca, va fi ridicat un bust în memoria sportivului, a dat asigurări, directorul AOR Alba. Născut în 1929, lângă Blaj, Nicolae Linca a obţinut singura medalie olimpică de aur de până acum din boxul românesc. Cea mai mare performanţă obţinută la Jocurile Olimpice de vreun român a fost cu atât mai notabilă cu cât aurul a fost câştigat în condiţiile în care Linca a boxat, încă din primul tur, cu degetul mare de la mâna dreaptă rupt. Nicolae Linca a murit la 27 iunie 2008, fiind înmormântat la Feisa, lângă Jidvei.

×
Subiecte în articol: observator