x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canalul Bistroe distruge Delta!

Canalul Bistroe distruge Delta!

10 Iun 2004   •   00:00

Cercetatorii ucraineni au ajuns la concluzia ca lucrarile de constructie incepute in estuarul Bistroe vor avea consecinte serioase asupra echilibrului ecologic al intregii regiuni.

Mai mult, canalul va conduce la distrugerea Deltei Dunarii, subliniaza studiul publicat pe site-ul de internet Proact. Constructia va schimba radical echilibrul hidrologic al Deltei Dunarii, marind nivelul deversarilor in estuarul Bistroe si reducand cotele de apa care vor curge prin celelalte estuare. Situatia astfel creata va conduce la vatamarea ecosistemelor naturale si la reducerea aprovizionarii cu apa a orasului Vilkovo.

Pestii vor disparea

In plus, operatiunile propriu-zise de constructie ale canalului vor polua cu produse petroliere estuarul, ceea ce inseamna ca zona in care se hranesc si traiesc mai multe specii de peste, protejate de conventia Uniunii Europene, va fi distrusa. Heringul de Dunare, spre exemplu, care trece prin estuarul Bistroe pentru a-si depune icrele, va deveni o specie pe cale de disparitie. Pescarii ucraineni vor avea de suferit la randul lor, intrucat cantitatile de peste de apa dulce pescuite anual din aceasta regiune vor scadea cu 19 tone, in vreme ce capturile de peste marin vor scadea cu nu mai putin de 90 de tone. Economia in zona va cunoaste un regres accentuat, pe masura ce satele care traiesc din pescuit vor saraci.

Pleaca si pasarile

Se vor vedea consecinte directe si asupra celor 257 de tipuri de pasari care isi au habitatul in aceasta regiune. Cursul vaselor maritime prin Canal pune acest habitat in pericol: cel putin 223 de specii de pasari isi vor pierde zona de depunere a oualor, hrana va fi din ce in ce mai putina si mai greu de procurat iar locurile de iernare vor fi ca si inexistente. Pe locul unde se construieste acum canalul Bistroe se afla aproape 1.000 de specii de plante de apa si de mlastina, unele extrem de rare, pe care santierul le va distruge in totalitate, desi sunt si ele protejate de aceeasi conventie a Uniunii Europene. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: observator