x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Când Facebook este folosit ca unealtă de spionare a “fostului”/”fostei”

Când Facebook este folosit ca unealtă de spionare a “fostului”/”fostei”

27 Oct 2013   •   16:47
Când Facebook este folosit ca unealtă de spionare a “fostului”/”fostei”

Reţelele de socializare – dar în special Facebook – sunt utilizate ca mijloace de supraveghere a partenerului. Actual sau ex. Este nu doar o bănuială a fiecăruia dintre noi, ci chiar concluzia unui studiu serios realizat de Universitatea din Ohio. Cercetarea nu viza determinarea amplorii fenomenului, ci mai degrabă crearea portretului psihologic al persoanelor care acţionează astfel la adăpostul Internetului, scrie passionsante.be.

A observa în cea mai mare discreţie interacţiunile “celuilalt” pe reţelele de socializare constituie un demers foarte simplu şi răspunde nevoii de a verifica nişte bănuieli – reale sau imaginare - într-o situaţie de incertitudine relaţională.

Acest lucru era valabil în cadrul cuplului, dar şi în urma unei despărţiri, când fostul partener are semne de întrebare în legătură cu modul în care va evolua despărţirea: va fi ea definitivă sau mai există o şansă de împăcare? Şi, pornind de la acest punct, apar alte întrebări: oare ce mai face el/ea? Ce i s-a mai întâmplat? Oare şi-a găsit pe altcineva?
Cercetătorii au chestionat câteva sute de utilizatori de Facebook în vârstă de 18 până la 48 de ani (atât femei, cât şi bărbaţi), interesându-se de viaţa lor sentimentală (stabilă, preocupantă, anxiogenă, separare recentă, dificultăţi de integrare după despărţire etc) şi de practicarea acestei forme de supraveghere pe reţelele de socializare. Datele culese au fost evaluate pe baza scalelor psihologice specifice.

Rezultatul arată că factorul cel mai determinant pentru utilizarea Facebook-ului ca mijloc de spionaj nu se referă la gradul obiectiv de incertitudine relaţională, ci la nivelul de anxietate exprimat de individ – de manieră generală şi mai ales în legătură cu relaţia amoroasă - precum şi asupra dorinţei de a continua relaţia după o despărţire, dar de data aceasta într-un context virtual, şi fără îndoială păstrând speranţa împăcării.

Acest lucru se traduce adesea printr-o interpretare negativă a contextelor ambigue, apreciate drept suspecte, referitoare la fostul sau fosta parteneră, ceea ce va exacerba starea de anxietate (cu ameninţarea unor consecinţe nefaste pentru relaţie, dacă ea este încă în curs), apreciază specialiştii.

Este aceeaşi schemă ca în cazul spionării SMS-urilor partenerului şi a descoperirii textului “nevinovat”, dar al cărui sens va fi deturnat complet. O dată cu intrarea în vieţile noastre a reţelelor de socializare, schema aceasta se păstrează, dar totul capără dimensiuni exacerbate, din cauza cantităţii mai mari de informaţii vehiculate.



×
Subiecte în articol: facebook siponare retea de socializare