x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CÂND VA AJUNGE EBOLA ÎN ROMÂNIA? Modele matematice de evaluare a riscului de răspândire a bolii

CÂND VA AJUNGE EBOLA ÎN ROMÂNIA? Modele matematice de evaluare a riscului de răspândire a bolii

de Dan Constantin    |    Magda Marincovici    |    09 Oct 2014   •   11:52
CÂND VA AJUNGE EBOLA ÎN ROMÂNIA? Modele matematice de evaluare a riscului de răspândire a bolii

Primul caz de Ebola a apărut în Spania, ceea ce anunţă începerea răspândirii groaznicei boli în Europa. Specialiştii de la Nordtheastern University Boston au realizat o simulare de laborator a probabilităţii extinderii Ebola în diferite zone ale lumii. Modelul matematic este construit pe baza dinamicii şi specificului de răspândire a epidemiei declanşate la începutul anului 2014.

La începutul lunii octombrie, previziunea asupra riscului de apariţie a primului caz de Ebola era de 50% pentru Marea Britanie şi de 75% pentru Franţa, până la data de 24 octombrie. Niveluri de risc ridicate erau anunţate de acelaşi studiu pentru Belgia, Spania şi Elveţia. În cazul Spaniei prognoza s-a confirmat. Doi experţi ai Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CPCM) de la Stockhom s-au deplasat în Spania pentru a asista autorităţile spaniole care au misiunea de a afla cum a fost posibil ca o infirmieră, într-un spital din Madrid, să contracteze virusul Ebola. Se ştie că o infirmieră  s-a infectat cu virusul Ebola într-un spital în care erau internaţi doi misionari repatriaţi din Africa de Vest. Ambii misionari au decedat din cauza teribilului virus. Potrivit unui comunicat al spitalului unde infirmierea este spitalizată, “starea ei de sănătate s-a degradat”.

În Uniunea Europeană, Comitetul pentru securitate sanitară (HSC), organ european însărcinat cu monitorizarea epidemiei, a convenit asupra necesităţii unei mai bune informări a persoanelor care călătoresc în zona cu risc epidemic şi a personalului medical pentru a indentifica în cel mai scurt timp cazurilor de Ebola.

Peste Ocean, în Statele Unite, secretarul de stat american, John Kerry, atrage atenţie că este timpul de a acţiona  şi nu de a vorbi, dată fiind situaţia care provoacă o îngrijorare din ce în ce mai mare la nivel internaţional. Declaraţiile sunt legate, evident, de decesul lui Thomas Eric Duncan, primul caz de febră Ebola pe teritoriul american.  
Ziarul Izvestia anunţă prognozele şi pentru Rusia: probabilitatea de semnalare a primului caz, până la 24 octombrie, este de 1% şi creşte la 5% în următoarea lună.

Riscul de răspândire a bolii este direct legat de traficul de călători spre şi dinspre ţările din Vestul Africii în care epidemia a făcut peste 3.500 de victime. Pericolul maxim de contaminare este cu câteva ore înainte de deces, dar şi cadavrul prezintă un risc ridicat de răspândire.

La noi
În România nu s-au dat publicităţii informaţii despre riscul apariţiei Ebola, dar autorităţile iau măsuri de prevenţie şi de izolare imediată a suspecţilor. Cetăţenii români cei mai expuşi sunt diplomaţii care activează în zona Africii de Vest (Nigeria, Niger, Sierra Leone, Guineea, Mali, Mauritania). De asemenea, un număr neprecizat de români lucrează  în zonă, în industria de petrol sau o tranzitează ca marinari sau personal de bord pe liniile aeriene. Nu există linii directe care să lege România de Africa de Vest, dar în aeroporturile din Istanbul, Bruxelles, Paris sunt contacte cu persoane care circulă spre regiunile cele mai expuse.

Joi, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, la noi, este “un risc scăzut” şi că “nu este niciun motiv de panică”, dar “normal, nu putem să excludem că pot să apară astfel de cazuri”. Pentru a preveni răspândirea virusului, au fost stabilite procedurile pentru izolarea temporară a pacientului şi transferul către un spital militar de campanie din apropierea Bucureştiului. “Pregătirea continuă, nu e niciun secret că Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru a ne pregăti mai bine în cazul în care ar apărea astfel de situaţii”, a precizat secretarul de stat Arafat.

×