x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Candidat PSD, trimis in judecata

Candidat PSD, trimis in judecata

09 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Unul dintre candidatii PSD pentru Consiliul Judetean Ilfov, Nicolae Nae, a fost trimis ieri in judecata de Parchetul Anticoruptie pentru spalare de bani.
MIRUNA PASA

Nicolae Nae, candidatul de la pozitia 7 pe listele PSD pentru Consiliul Judetean Ilfov, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a spalat prin tranzactii fictive 3,5 miliarde de lei proveniti dintr-un credit ilegal. Alaturi de el, in boxa acuzatilor va sta si fosta directoare a Bancii Romane de Dezvoltare - Agentia Busteni, Mihaela Balescu. Potrivit anchetatorilor, aceasta a promovat, in perioada octombrie 1999 - ianuarie 2003, relatii clientelare cu un cerc de persoane influente din zona. Mihaela Balescu a recunoscut in declaratii, ca a acceptat, la sugestia unui influent om de afaceri, Emanoil Savin (administratorul firmei care detine hotelul Alexandros din Busteni), sa puna la dispozitie o suma de bani pentru achizitionarea unui teren in judetul Ilfov.

FALSURI IN LANT. Directoarea s-a folosit astfel de firma surorii ei, Sanoplast SRL si a intocmit in fals o cerere de creditate. Tot ea a si aprobat creditul de 275.000 de dolari, fara aprobarea Comitetului de credite. Dupa ce banii au intrat in contul firmei surorii ei, fara stiinta acesteia, directoarea Balescu ar fi transformat in lei suma luata ilegal si ar fi transferat 3,5 miliarde in contul personal al lui Nicolae Nae. Cei doi au ascuns ilegalitatea printr-un contract fictiv, semnat tot in fals de directoare in numele surorii, sustin procurorii. Incercand sa acopere provenienta ilicita a miliardelor, Nicolae Nae ar fi transferat banii mai departe in contul lui Marian Stoica, iar acesta a cumparat in comuna Stefanestii de Jos un teren de 223.700 de metri patrati. Sora directoarei, Valentina Telegaru, afland ca firma i-a fost folosita pentru spalarea banilor a incercat sa acopere ilegalitatile facute de sora ei prin inregistrarea operatiunilor in evidentele contabile ale bancii. Valentina Telegaru a fost trimisa si ea in judecata pentru favorizarea infractorului si fals in evidentele contabile.

DELAPIDARE

Directoarea Mihaela Balescu a mai fost trimisa in judecata si pentru sustragerea sumei de 1,9 miliarde de lei din banca pe care o conducea. Potrivit procurorilor, ea a fost ajutata de Daniela Toader si Lucia Berteanu, care au acceptat sa semneze fictiv doua cecuri de ridicare in numerar a sumei sustrase. De fapt banii au ajuns direct de la caseria Agentiei in mana directoarei Balescu. Anchetatorii au mai descoperit si faptul ca directoarea a dat firmei Hedef Impex SRL Busteni suma de 800 de milioane de lei fara nici un document de creditare. Aceeasi firma a beneficiat ilegal de alte 3 miliarde de lei, dati de directoare peste creditul aprobat deja.
×
Subiecte în articol: observator