x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canicula de acum scumpeşte mâncarea!

Canicula de acum scumpeşte mâncarea!

de Sorin Anghel    |    13 Aug 2010   •   00:00
Canicula de acum scumpeşte mâncarea!

După recoltele proaste înregistrate la cerealele păioase, în această toamnă sunt aşteptate aceleaşi probleme şi la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Din cauza căldurii prelungite din luna august, coacerea este una forţată.
În judeţul Călăraşi, efectele caniculei sunt grave. Daniel Obadă, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, continuă să fie totuşi optimist. "Nu există riscuri deocamdată, dar dacă această secetă prelungită mai durează încă o săptămână vom avea probleme cu pregătirea terenurilor pentru culturile de rapiţă", a declarat Obadă. La Lehliu Gară există o fabrică producătoare de biodiesel din rapiţă, astfel că toată configuraţia agricolă a judeţului Călăraşi s-a schimbat.

Agricultorii din judeţ sunt deja panicaţi. "A trecut perioada de polenizare la floarea-soarelui. Acum coacerea este forţată şi scade producţia. Miezul este mai mic. Căldurile scurte şi rapide sunt cele mai periculoase. La fel se întâmplă şi la porumb. Se poate vedea pe ştiulete că boabele sunt mai mici. Cei care au semănat mai târziu au probleme serioase, dar încă e bine la noi. Amărâţi sunt ăia din Suceava, care au avut inundaţii, nu noi", a explicat Constantin Anghel, primarul comunei Independenţa - Călăraşi.

Porumbul este folosit mai ales în zootehnie, astfel că putem asista din toamnă la o creştere a preţului produselor din carne. Crescătorii de animale sunt deja panicaţi din cauză că producţia de lapte din această perioadă este una destul de scăzută. De vină sunt căldurile din această vară, care au afectat şi păşunile situate la altitudine. În plus, culturile de nutreţ s-au dezvoltat mai puţin decât în mod normal.

Vrancea, patria vinului, se laudă anul acesta cu recoltele la porumb şi floarea-soarelui. Dacă nu vor fi căderi de grindină, se pot înregristra producţii record. Livezile şi culturile de viţă-de-vie nu sunt afectate de caniculă. Asta nu înseamnă că nu există probleme. Acestea au fost provocate de ploile dese de la începutul verii, care nu au permis efectuarea tratamentelor. "Canicula nu ne face probleme, este apă destulă în sol. Ne-a dat Dumnezeu ploaie multă anul acesta", spune Ion Martiş, unul dintre pomicultorii din Vrancea. Temperaturile foarte ridicate din această vară i-au făcut pe zarzavagiii din Grădinari - Giurgiu să uite că au rămas fără primar. Localnicii au primit lovitură după lovitură în acest an.

"Ploile au mănat culturile de tomate. Avem în comună 275 de hectare cultivate numai cu legume. Au scăpat doar cei care au sistem de irigare prin picurare, dar suprafeţele sunt mici. Canicula de acum usucă tot. Nu se mai face nimic. Acesta este motivul pentru care preţurile sunt aşa de mari în această perioadă. Anul trecut, pe vremea asta, kilogramul de roşii era 1,5 lei. Acum rar găseşti mai ieftin de 3 lei", spune Florea Dumitru, localnic din Grădinari. În următoarea perioadă, vremea va continua să fie la fel de caldă. O ameliorare este aşteptată abia spre sfârşitul săptămânii viitoare, dar numai în Bucovina, Maramureş, Transilvania şi Crişana. Pentru aceste regiuni sunt prognozate averse şi descărcări electrice.

×
Subiecte în articol: observator