x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Care e cea mai veche universitate românească şi cum s-o dăm afară pe Roberta Anastase de la o şedinţă festivă

Care e cea mai veche universitate românească şi cum s-o dăm afară pe Roberta Anastase de la o şedinţă festivă

de Monica Iordache Apostol    |    19 Oct 2010   •   00:00

Deputaţii ar trebui  să plece cu toţii pe 2 noiembrie la Iaşi pentru a aniversa 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" printr-o şedinţă festivă, deplasare ce ar costa peste 24 de miliarde de lei. Hotărârea au luat-o ieri, cu 132 de voturi pentru, patru împotrivă şi zece abţineri (vot contestat în final pentru lipsă de cvorum), după ce s-au certat câteva ore dacă este sau nu cazul să-şi suporte singuri cheltuielile de deplasare, dacă să prezideze sau nu Roberta Anastase şedinţa festivă şi dacă Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este sau nu cea mai veche universitate românească. Ultima chestiune au rezolvat-o rapid. Erudiţia deputatul PDL de Iaşi Marius Spânu, care şi-a asumat propunerea pledând pentru ea de la tribuna Camerei şi care a susţinut că la Iaşi se vor aniversa 150 de ani de la înfiinţarea învăţământului superior românesc, a primit o grea lovitură de la deputatul PNL Mircea Irimescu: Institutul teologic de la Cernăuţi şi şcoala superioară de ingineri hotarnici de la Iaşi sunt mai vechi.

A mai venit şi deputatul minorităţii rutenilor Gheorghe Firczak să-i spună că primul text în limba română a fost Scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung, iar Spânu a rămas fără argumente. În chestiunea cheltuielilor, disputele au fost mai ascuţite. Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a acuzat colegii că vor să chiulească o zi-două de la Parlament pe banii contribuabililor, deplasarea fiind suportată din bugetul Camerei. "Socotim că, în condiţiile în care de la acest microfon orice coleg din arcul guvernamental vorbeşte despre cum trebuie să strângem cureaua, cred că banii de deplasare ar trebui să îi dăm salariaţilor Camerei Deputaţilor care au salarii de mizerie. Propun să desfăşurăm această activitate la Bucureşti", a venit şi Aura Vasile (PSD) cu o propunere, adăugând că dacă îi invită PDL Iaşi pe cheltuiala proprie se mai gândeşte dacă să vină sau nu. Alţii au dus însă generozitatea la alte cote. Liberalul Relu Fenechiu, deputat de Iaşi, a spus că parlamentarii nu numai că trebuie să meargă, dar trebuie să şi voteze o lege prin care să dea Guvernului 10 miliarde de euro ca să lungească pista aeroportului din Iaşi. În final, aleşii au decis să meargă pe banii Camerei Deputaţilor, dar s-a ivit o altă problemă: PSD a cerut ca Roberta Anastase să nu calce la preziudiul şedinţei festive. "Nu Roberta Anastase va prezida şedinţa solemnă de la Iaşi, ci vicepreşedintele Ioan Oltean. Altfel vom sta în sală, sau în balcoane, dacă sunt", a ameninţat Aura Vasile de la tribună. "Rog colegii de la Iaşi să facă rost de balcoane dacă nu sunt", a replicat amuzat Ioan Oltean, care conducea şi şedinţa de ieri. Asupra Robertei Anastase s-au mai abătut şi alte epitete precum "infractor" şi "hoţ", lucru care i-a stârnit mânia liderului grupului PDL Mircea Toader. "Dintr-un lucru frumos am ajuns să dezbatem o problemă politică. Mi se par imposibil de acceptat asemenea epitete: hoţi. Nici pe unul condamnat nu-l faci hoţ. Nu mai jigniţi pe nimeni", a spus el. Oltean a refuzat să supună la vot propunerea Aurei Vasile, aşa că deputaţii PSD nu au votat hotărârea de deplasare, deşi erau în sală. 

Rezultatul votului a fost contestat pentru lipsă de cvorum, deşi Ioan Oltean a declarat hotărârea adoptată. "Nu am avut cvorum, trebuie să o reprogramaţi pentru o altă şedinţă de vot final", a declarat Marton Arpad (UDMR), fără ca însă chestiunea să mai fie clarificată.

×
Subiecte în articol: observator