x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa Creanga de la Socola, o amintire. Ajutati la salvarea acesteia!

Casa Creanga de la Socola, o amintire. Ajutati la salvarea acesteia!

de Cristinel C. Popa    |    25 Ian 2016   •   15:30
Casa Creanga de la Socola, o amintire. Ajutati la salvarea acesteia!

Cu toate ca se afla pe lista monumentelor istorice, o importanta cladire din Iasi este la un pas de a se darama. Este vorba despre locul unde pe vremuri a functionat seminarul in care scriitorul Ion Creanga a urmat cursurile pentru a devine preot.

Institutul de Psihiatrie  „Socola” a initiat astazi o campanie de strangere de fonduri destinata reabilitării importantului lacas.

Acesta campanie consta in spectacole caritabile, actiuni culturale menite sa atraga banii necesari salvarii acesteia. Cladirea se afla in curtea Institutului de Psihiatrie „Socola”, iar, in perioada 1803-1905 a functionat aici Seminaria „Veniamin Costachi” unde marele povestitor a invatat in perioada 1855-1858  pentru a deveni deacon.

“Campania intitulată Salvati istoria Iasului - Salvati Casa Creanga” are ca scop strangerea de fonduri in vederea consolidarii si reabilitarii cladirii aflata intr-un stadiu avansat de degradare.

Prin actiunile de informare realizate cu sprijinul mass-media dorim sa sensibilizam societatea civila dar si autoritatile in vederea salvarii cladirii care face parte din lista monumentelor istorice. In cadrul campaniei vor fi derulate si evenimente culturale cu scop caritabil in vederea  strangerii de fonduri.

Din acest motiv solicitam sprijinul mass-media in vederea mediatizarii demersului nostru”, a declarat dr Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” intentioneaza sa deschida in aceasta cladire un muzeu, dar si sa foloseasca o parte din spatiu pentru deschiderea unui centru de cercetare pentru specialistii din cadrul Institutului.



In cadrul campaniei Institutul de Psihiatrie „Socola” adreseaza o invitatie firmelor de constructii care pot sprijini acest proiect fie prin donatii in materiale de constructii sau realizarea unor etape din lucrarile de consolidare a cladirii.

In acest sens Institutul a deschis si un cont unde se pot strange donatii. Campania se doreste a fi de interes public tinand cont ca dezvoltarea unui centru de cercetare modern in psihiatrie vine in sprijinul pacientilor Institutului.

×