x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa lui Brancusi va fi restaurata

Casa lui Brancusi va fi restaurata

24 Apr 2004   •   00:00

Casa in care s-a nascut sculptorul Constantin Brancusi si tabara de sculptura de la Hobita vor fi va fi restaurate si puse in valoare de o firma belgiana.

Casa in care s-a nascut sculptorul Constantin Brancusi, alta decat cladirea in care se afla Casa memoriala Constantin Brancusi, va fi restaurata de o firma belgiana.

Casa parinteasca a sculptorului se afla la aproximativ 50 de metri de casa memoriala, insa acest lucru a fost ascuns de oamenii de cultura. Doar batranii satului Hobita cunosteau adevarul, dar pe vremea comunismului li se interzisese sa vorbeasca. Vizitatorii complexului turistic de la Hobita erau convinsi ca marele sculptor s-a nascut in casa in care se afla casa memoriala. Impresia era intarita de faptul ca pe o placa amplasata in curtea casei se afla scris „aici s-a nascut Constantin Brancusi".

Casa memoriala nu a fost casa lui Brancusi

In urma cu trei ani, un mostenitor al lui Constantin Brancusi, Nicolae Gogoiu, a spart gheata, povestind satenilor ca imobilul in care locuieste este casa sculptorului. Presa a aflat si, in urma unei investigatii jurnalistice, a ajuns la concluzia ca aceea este adevarata casa a lui Constantin Brancusi, in ea s-a nascut si a locuit in copilarie sculptorul. Dupa ce a fost data publicitatii informatia, sefii institutiilor de cultura s-au revoltat, reprosand jurnalistilor ca doresc sa schimbe istoria. In cele din urma, au recunoscut ca adevarata casa este cea in care locuieste Gogoiu si ca imobilul care trece acum drept „Casa memoriala Constantin Brancusi", a fost cumparat de la un cetatean din comuna, pentru ca semana foarte tare cu adevarata casa.

Cumparata de un francez

In urma celor aparute in presa, Florin Codre, cetatean francez de origine romana, a venit la Hobita si l-a convins pe mostenitorul lui Brancusi sa-i vanda ce mai ramasese din casa parinteasca a sculptorului. Codre a profitat de faptul ca, la aceea data, casa nu intrase in patrimoniul cultural, si a efectuat tranzactia doar cu acordul celor doua parti.

Autoritatile au cerut anularea vanzarii

Autoritatile locale din Pestisani au solicitat instantei anularea conventiei si stoparea ridicarii materialelor din casa de la Hobita. Instanta a interzis ca bunurile sa fie luate de sculptorul Codre. Cu toate acestea, cumparatorul a ignorat hotararea judecatoreasca si pe timpul noptii a venit sa-si ridice bunurile pe care le achizitionase in schimbul a 5 milioane de lei si a unui cal. Florin Codre s-a ales atunci cu un dosar penal, care s-a finalizat cu neinceperea urmaririi penale. Interventia politiei la fata locului a facut ca materialele din casa lui Brancusi sa nu ajunga in alta parte si sa ramana in custodia Primariei Pestisani.

Casa originala, monument istoric

In aprilie, anul trecut, Primaria Pestisani a solicitat Ministerului Culturii si Cultelor fonduri pentru restaurarea si punerea in valoare a adevaratei case a lui Brancusi. In zadar, nu a fost primita nici macar o adresa de refuz din partea acestora, doar informarea ca aceasta a fost inclusa in lista monumentelor istorice: „Casa originala a sculptorului Constantin Brancusi a fost clasata in lista monumentelor istorice prin avizul nr. 528-E/11.12.2001".

La un an dupa aceasta solicitare, la Pestisani-Hobita a ajuns reprezentantul unei firme belgiene, care si-a aratat interesul de a restaura si a pune in valoare casa lui Brancusi. Astfel, Remi Vonck, reprezentantul firmei D’ Oude Galerij din Belgia a lasat solicitarea de restaurare a casei la Directia de Cultura si Culte Gorj pentru a fi inaintata ministerului. Firma din Belgia doreste sa restaureze si tabara de sculptura de la Hobita.

Directorul Directiei de Cultura Gorj, Ion Sanda, a declarat ca va inainta documentatia la minister, acesta fiind cel care va accepta efectuarea lucrarii.

GABRIELA MLADIN
.

5 milioane de lei si un cal

In data de 30.05.2001 a fost incheiata conventia de vanzare-cumparare intre Gogoiu Nicolae, mostenitorul lui Brancusi, si francezul Florin Codre. „Eu, Gogoiu Nicolae, vand domnului Codre Florin materialul lemnos de circa 6 metri cubi, recuperat din ruina unei case, situata in localitatea Hobita, judetul Gorj, impreuna cu circa 3 tone de piatra si 200 bucati caramizi uzate. Aceasta casa am dobandit-o eu, Gogoiu Nicolae, prin mostenire de la bunica mea. Pentru aceste bunuri, eu, cumparatorul, am primit suma de 5 milioane de lei si un cal. Eu, Codre Florin, am cumparat de la Gogoiu Nicolae bunurile descrise mai sus, la pretul mentionat anterior. Noi partile declaram ca nu mai avem nici o pretentie materiala, una fata de alta", se arata in conventia de vanzare-cumparare dintre parti.

×