x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa Poporului se “înverzeşte”

Casa Poporului se “înverzeşte”

de Alexandru Nastase    |    08 Mai 2008   •   00:00
Casa Poporului se “înverzeşte”
Sursa foto: Marin Raica/

Palatul Parlamentului – clă­dire zero energie. Aceasta este denumirea oficială a proiectului prin care Casa Poporului va fi securizată ener­getic, urmînd să consu­me la fel de multă ener­gie cît va produce.

Palatul Parlamentului – clă­dire zero energie. Aceasta este denumirea oficială a proiectului prin care Casa Poporului va fi securizată ener­getic, urmînd să consu­me la fel de multă ener­gie cît va produce. În felul acesta, consumul şi, implicit, factura de întreţinere vor scădea semnificativ.

 

Conceptul care va fi aplicat la Casa Poporului este acceptat la nivel internaţional. Astfel, o clădire care este in­clusă într-un asemenea program con­sumă cît produce. Discuţiile pentru înverzirea Casei Poporului du­rea­ză de mai mulţi ani. Chiar şi Gu­vernul a aprobat o listă de măsuri pentru securizarea energetică a Pa­la­tului, dar pînă acum nu s-a făcut ni­mic, în vreme ce în fiecare lună Casa Poporului consumă la fel de multe resurse cît un oraş ca Rîm­nicu-Vîlcea. Ca atare, Parlamentul Ro­mâniei s-a sesizat şi “a dat drumul” unui proiect pentru “înverzirea” Casei Poporului. Acesta va presu­pu­ne mai multe componente şi va fi fă­cut cu bani europeni. “Am hotărît să nu folosim nici un leu de la bugetul de stat sau de la bugetul Parlamentului, pentru a nu se spune că par­lamentarii au mai găsit un motiv de a toca bani. Sînt practic două com­­panii care s-au oferit să facă stu­diile şi să întocmească toată documentaţia, urmînd ca finanţarea să fie făcută exclusiv cu bani de la UE”, a spus Iulian Ian­cu, iniţiatorul proiectului “Palatul Parlamentului – clădire zero energie”.

 

SECURIZARE ENERGE­TICĂ. România şi-a asumat faţă de Comisia Europeană o serie de angajamente pentru securizare energetică, perioada de tranziţie fiind 2015. Măsurile au fost asumate chiar de Traian Băsescu anul trecut, în martie, ţara noastră urmînd să consume cu 24,1% mai puţină energie. Cu toate acestea, mulţi consideră că termenul este prea apropiat, avînd în vedere volumul uriaş de instalaţii care trebuie montate. La momentul actual, din cauza cererilor foarte mari de pe pieţele din întreaga lume, orice contractare de instalaţii poate fi onorată abia la sfîrşitul anului 2011. Tehnologia second hand nu este de acceptat, în condiţiile în care mai multe companii au făcut deja oferte pentru asemenea instalaţii. Ca atare, parlamentarii au decis să acţioneze pentru a face din Casa Poporului o clădire “verde”. Proiectul va fi lansat astăzi la Palatul Parlamentului, Jurnalul Naţional fiind partener media.

 

ÎNTREŢINERE DE MILI­OANE DE EURO. Construcţia gigantică realizată pe vremea lui Nicolae Ceauşescu este o adevărată gaură neagră în ceea ce priveşte consumul de resurse. Astfel, potrivit Direcţiei Tehnice a Departamentului administrativ şi de infrastructură al Palatului Parlamentului, consumul anual de energie electrică se ridică la 16.254.216 Kwh, iar cel de energie termică la 21.712,99 gigacalorii. Costurile sînt, de asemenea, imense: 7.885.338,86 lei pentru electricitate şi 4.252.348,70 lei pentru energie termică. Adică peste 3,3 milioane de euro în fiecare an! Este cel mai mare consum al unei clădiri administrative.

 

CE SE POATE FACE? So­lu­ţiile există şi, la o primă evaluare, nici nu sînt prea greu de pus în practică. Astfel, pe acoperişurile clădirii se vor monta panouri fotoelectrice şi fotovoltaice. În al doilea rînd, becurile din clădire (toate incandescente) vor fi înlocuite cu unele fluorescente, mult mai economice şi cu o durată de viaţă de pî­nă la patru ori mai mare. Se vor în­locui şi întrerupătoarele electrice. Acestea vor fi de temporizare (cu senzori de mişcare încorporaţi), fie re­glabile (rotative, pentru diferite in­tensităţi ale luminii în funcţie de ne­cesităţi). O altă idee este instalarea unui soft care să controleze aparatele electrice din clădire, lă­sîndu-le pe acestea complet fără curent electric atunci cînd ele nu sînt folosite. Este cunoscut faptul că aparatele lăsate în poziţia stand-by consumă aproape la fel de mult ca atunci cînd sînt deschise. Aceasta este o imensă problemă la ora actua­lă în lume. Practic, în Statele Unite ale Americii, 5% din totalul energiei consumate în fiecare an provine de la aparatele aflate în poziţie de stand-by. Practic, dacă acest consum s-ar reduce la 1%, 17 termocentrale americane ar putea fi în­chise pentru că nu ar mai avea de ce să producă. O altă măsură care se va lua la Palatul Parlamentului este aceea de utilizare a energiei geotermale. Practic, în acest moment există deja o companie în Bucureşti care foloseşte la sediu energie geo­ter­mală. La Casa Poporului vor fi ins­talate pompe termice, iar în acest fel va fi redusă semnificativ factura la energie termică.

 

Etape şi obiective

Prima etapă pentru acest complex pachet de măsuri pentru securizarea termică a Palatului este realizarea unui audit energetic al clădirii. Potrivit lui Iulian Iancu, echipa de profesori de la Universitatea Politehnică din Bucureşti s-a oferit să facă gratuit acest audit. Vor urma studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, care vor fi făcute gratuit de două companii: Icemenerg şi Tils, banii urmînd a fi decontaţi din fondurile Uniunii Europene. Primul obiectiv al investiţiei este realizarea unui proiect de lege care să transfere acest tip de echipare la toate clădirile din România, care va duce la o redu­cere a facturii cu pînă la 50%. Setul de măsuri specifice care se vor folosi la Casa Poporului se va aplica pe fiecare zonă în parte: în unele energie eoliană, în altele biomasă etc. Al doilea obiectiv este schimbarea programei la facultăţile de cons­trucţii şi arhitectură din ţară.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! casa poporului energie casa poporului