x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câştiguri fabuloase ale cerşetorilor români, la Londra. Ce spune reporterul BBC care i-a urmărit patru luni

Câştiguri fabuloase ale cerşetorilor români, la Londra. Ce spune reporterul BBC care i-a urmărit patru luni

de Petru Zoltan    |    Carmen Dragomir    |    19 Oct 2011   •   16:50
Câştiguri fabuloase ale cerşetorilor români, la Londra. Ce spune reporterul BBC care i-a urmărit patru luni

Reputatul jurnalist englez, John Sweeney, cel care a realizat documentarul "Viata secreta a cersetorilor romani din Marea Britanie" pentru BBC Panorama, a acordat in exclusivitate un interviu Jurnalului National, in care vorbeste despre modul in care sunt exploatati copiii romi pe strazile Londrei.
Totodata, acesta dezvaluie fata nevazuta a vietii cersetorilor romani, pe care echipa de filmare i-a urmarit timp de patru luni. Insa, jurnalistul englez nu este la prima aventura pe taram romanesc, el fiind autorul unei carti despre Revolutia Romana din 1989 si despre Ceausescu.

● Jurnalul National: Cum a inceput aceasta ancheta?
● John Sweeney: Ideea materialului a apartinut producatorului nostru Liviu Tiuprita. Majoritatea englezilor sunt intelegatori cu romanii si problemele lor, dar, in secolul 21, nu poti sa folosesti un copil ca sa faca bani cersind. Oamenilor nu le place deloc asta.

● Ce ati descoperit pe parcursul anchetei?
● Filmarea noastra, care insumeaza mai mult de o suta de ore, pare a fi povestea lui Oliver Twist in secolul 21. Am filmat in Marea Britanie si in Romania. Initial am crezut ca copiii care cerseau sunt musulmani. Inspectorul-sef Carswell ne-a spus ca, castigurile potentiale ale unui singur copil se ridica la nu mai putin de 100.000 de lire sterline pe an. Un astfel de copil cerseste, fura si poate fi folosit pentru escrocherii. Insa, este uimitor faptul ca politia londoneza i-a oprit deseori, le-a luat datele, dar i-a lasat sa plece. Pe strazi nu se poate face nimic concret pentru a stopa cersetoria copiilor chiar daca faptasul are patru anisori.

● Cum au reactionat oamenii cand i-ati filmat la Londra?
● Atunci cand i-am filmat cersind in Londra, am facut-o discret sau am folosit camera ascunsa. Femeia ne-a reperat cateodata, dar era mai degraba iritata decat ostila. La un moment dat, o femeie care supraveghea un copil cersetor imbracata din cap pana-n picioare in haine musulmane a reperat camera noastra din cealalta parte a strazii. Si-a ridicat fusta si ne-a aratat chilotii, deloc in stil islamic.

● Dar in Romania?
● Am urmarit un baietel cersetor pe care l-am numit Lou, in Huedin. Aici, o femeie a tipat la mine si a luat o piatra de jos sa arunce dupa mine. Am fost si in Fetesti unde am urmarit-o pe "Denisa". Nimeni nu a vrut sa o recunoasca, nici macar bunicul ei. Apoi, Denisa a aparut si a spus ca ii pare rau ca cerseste, dar ca a plecat definitiv din Anglia in urma cu un an, lucru despre care noi stiam ca nu e adevarat.

● Dar, de ce se duc romii sa cerseasca in Anglia?
● Unii romi cersesc, altii nu, majoritatea nu cersesc. Noi intelegem ca de-alungul timpului romii au fost niste victime. In Londra copiii primesc bani frumosi, dar prea multe palate au fost construite acasa, in Romania si acum, dupa reportajul nostru, oamenii se vor gandi de doua ori atunci cand vor dori sa dea bani unui copil cersetor care este exploatat de niste oameni nu foarte respectabili si care au o gramada de bani. Cersetoria nu este o crima atat de mare, dar socant a fost sa descoperim scara industriala a acesteia.

VIDEO BBC - The hard, cold life of Britain's child beggars

VIDEO BBC - Panorama tracks the family of boy who begs in Britain

×