x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cătălin Botezatu, despre implicarea sa în scandalul tablourilor furate: Dacă un angajat omoară pe cineva, plătesc eu?

Cătălin Botezatu, despre implicarea sa în scandalul tablourilor furate: Dacă un angajat omoară pe cineva, plătesc eu?

29 Ian 2013   •   09:35
Cătălin Botezatu, despre implicarea sa în scandalul tablourilor furate: Dacă un angajat omoară pe cineva, plătesc eu?

Creatorul de modă Cătălin Botezatu, al cărui asistent a fost reţinut în cazul furtului de tablouri de la Rotterdam,  a declarat aseară, la România TV, că nu are nicio calitate în acest dosar şi că a fost la DIICOT pentru "o audienţă" pe care o solicitase, şi nu pentru a fi audiat de anchetatori.

"Nu vreau să fiu târât gratuit în scandaluri. Dacă un angajat omoară pe cineva, plătesc eu? Nu este drept!", a spus Botezatu.

 "Nu am nicio calitate în acest dosar. Am fost la parchet într-o audienţa a procurorilor, la cererea mea. Derapajul pe care l-a luat acest dosar este unul fără precedent. Aş dori ca numele meu să nu mai fie târât sau asociat cu acest dosar", a declarat Cătălin Botezatu la România TV.

Cătălin Botezatu a ţinut să sublinieze că el nu s-a aflat în ţara în perioada septembrie-decembrie, perioadă la care se face referire în dosar. "Acest băiat a fost asistentul meu, a lucrat pentru mine mulţi ani. El nu a mai colaborat cu mine din august până în decembrie deoarece nu eram în ţară. Eram plecat la filmările Next Top Model", a spus designerul român.

Cătălin a negat şi speculaţiile conform cărora atelierul lui a fost percheziţionat, menţionând că fostul său asistent nu a mai călcat în atelierul său de luni de zile.

Despre acesta din urmă, designerul crede că este nevinovat. "Am primit cu surprindere vestea că a fost reţinut. Ştiu sigur că este nevinovat şi sper să iasă la iveală asta cât mai repede", a spus creatorul de modă.

Asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, a fost reţinut luni seară, pentru 24 de ore, în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam, fiind acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune.

Petre Condrat ar urma să fie prezentat instanţei marţi, cu propunere de arestare preventivă.

Principalii suspecţi în dosarul tablourilor furate sunt Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, ei fiind acuzaţi că au sustras şapte tablouri de mare valoare, semnate Henri Matisse, Paul Gaugain şi Claude Monet, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în valoare de 300 de milioane de euro.

Cei trei români au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Cele şapte capodopere furate sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Furtul s-a produs în noaptea de 15 spre 16 octombrie, în jurul orei locale 3.00, potrivit poliţiei olandeze

"În motivarea referatului procurorilor s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro. Menţionăm că inculpaţii au fost identificaţi pe teritoriul României, fiind emise ordonanţe de reţinere la data de 21 ianuarie 2013", se arată în motivarea instanţei.

Cei trei au locuit o perioadă în Olanda, sunt de origine din judeţul Tulcea şi au fost reţinuţi în România, fiind denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.



×