x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cătălin Popa: "Este o glumă sinistră că a existat control editorial din partea lui Ghiţă sau a lui Vîntu"

Cătălin Popa: "Este o glumă sinistră că a existat control editorial din partea lui Ghiţă sau a lui Vîntu"

de Anca Nicoleanu    |    01 Apr 2011   •   18:13
Cătălin Popa: "Este o glumă sinistră că a existat control editorial din partea lui Ghiţă sau a lui Vîntu"
159329-untitled-1.jpgCătălin Popa ne-a acordat un interviu în exclusivitate, la o zi după ce a fost demis din funcţia de director editorial al Realitatea TV. El a spus că în conflictul Vîntu-Ghiţă jurnaliştii sunt victime colaterale, că a transmis în repetate rânduri că tot acest conflict face rău redacţiei şi că nu i s-a adus nici un reproş în momentul în care a fost eliberat din funcţie. Zilele acestea, Popa îşi va da demisia de la Realitatea.

Cum comentaţi situaţia actuală de la Realitatea?
În conflictul ăsta există nişte victime colaterale, jurnaliştii. Mai mult nu am ce să comentez.

Vi s-a reproşat ceva atunci când aţi fost demis din funcţie, de exemplu abaterea de la strategia editorială tradiţională a Realitatea TV prin tabloizarea excesivă?
Nu aveau ce să-mi reproşeze din moment ce Realitatea TV este şi continuă să fie pe locul trei în topul televiziunilor din România, iar pe targetul comercial şi-a îmbunătăţit faţă de anul trecut cu vreo 30% performanţa. E greu să-ţi poată reproşa cineva ceva. În ceea ce priveşte strategia editorială nu a fost nici o discuţie cu vreo conducere şi cred că nici n-ar trebui să fie, nu văd ce-i recomandă pe aceşti domni să traseze o strategie editorială. În fine, dacă ar fi fost vreo discuţie, ne-am fi prezentat cu argumente pro şi contra.

De fapt, cine v-a demis?
Dacă vă uitaţi în arhiva dumneavoastră, din octombrie până acum eu sunt demis de mai multe ori. Eu ştiam că am fost demis din funcţie din februarie. Am şi stat acasă vreo două săptămâni atunci, aşa mi s-a spus. Şi am fost sunat de domnii Freciu şi Nedelcu şi rugat să mă întorc.

Cine v-a zis să staţi acasă două săptămâni?
Aceiaşi domni. Ştiţi, eu nu vreau să mă războiesc cu nimeni. E un război inegal. Eu sunt jurnalist, dânşii sunt oameni de afaceri, nu putem să ne războim. Nu ştiu ce interese au ei, eu ştiu că sunt jurnalist şi cu asta mă ocup.

Au existat ingerinţe editoriale din partea lui Ghiţă sau a lui Vîntu, pentru că se tot vehiculează această "poveste"?
Nu am văzut aşa ceva. Nu ştiu ce vehiculează ei între ei, habar n-am. Pe mine mă şi amuză treaba asta cu controlul editorial asupra unei televiziuni, pe care cineva crede că-l poate exercita stând în concediu, fiind plecat din ţară sau stând în altă parte. O televiziune de ştiri se poate controla editorial muncind acolo în fiecare minut. Şi atunci când eşti acasă, stând în continuare în contact pe internet, pe messenger, cu oamenii ăia, pentru că sunt decizii de luat în fiecare secundă. Deci este o glumă sinistră.

E adevărat că v-aţi desfăşurat activitatea duminică, la Realitatea, cu bodyguarzii la uşă?
N-are nici o legătură cu activitatea redacţiei. A prestat redacţia mai bine sau mai rău? Doar telespectatorii pot să dea verdictul ăsta. În rest, ce au de împărţit diversele tabere nu e treaba noastră. Noi le-am transmis în repetate rânduri că tot acest conflict face rău redacţiei.

În momentul ăsta care e atmosfera în redacţie?
În momentul ăsta oamenii îşi văd de treabă, sunt şi ei confuzi cu privire la ce se întâmplă, e greu să-şi explice. Eu i-am rugat doar să-şi vadă de treabă, să muncească la fel ca până acum, să încerce să nu fie afectaţi de acest scandal. Dar vă daţi seama că e greu să nu fie afectaţi. Dar eu cred că ei îşi fac treaba cu un profesionalism care e greu de cerut din partea managementului.

Venise SOV duminică în redacţie să oprească tratarea subiectului Wikileaks, aşa cum susţin unii?
Eu cred că sunt foarte multe zvonuri care se nasc. E o intoxicare care vine din ambele părţi. Şi nu fac bine nimănui, Dar nu cred că se poate pune problema aşa. Realitatea poate că a greşit de multe ori, dar a greşit pe mâna redacţiei.

În ce situaţii?
Presupunem că am dat o ştire greşită, dar astea au fost greşelile oamenilor din redacţie, pe care şi le-au asumat şi corectat, dar vă asigur că nu mai stă nimeni să asculte de cine ştie cine. Oamenii îşi fac treaba aşa cum cred ei că trebuie să-şi facă treaba.

Ghiţă spunea ieri că este destul de speriat de ce se întâmplă acum la Realitatea.
Am văzut şi eu declaraţia, toată lumea e circumspectă, dar asta e.

Vă daţi demisia?
Îmi dau demisia, bineînţeles, şi o să rămân în preaviz. De ieri eu mă consider demis. De fapt, eu mă consideram demis din februarie, când s-a anunţat atunci că sunt schimbat din funcţie. Dar am aflat cu surprindere că declaraţiile făcute atunci au fost doar pentru presă. Drept urmare, o să-mi dau eu demisia, pentru că nu vreau să pară că mă agăţ de vreo funcţie. Nu m-am agăţat niciodată de funcţia asta.

×
Subiecte în articol: mass-media realitatea tv