x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catedrala Mântuirii Neamului va fi inaugurată pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei

Catedrala Mântuirii Neamului va fi inaugurată pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei

01 Ian 2018   •   18:35
Catedrala Mântuirii Neamului va fi inaugurată pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei

Catedrala Mânturii Neamului va fi inaugurată în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, a spus Patriarhul Daniel. Anunţul a fost făcut de şeful Bisericii Ortodoxe Române la slujba oficiată de anul nou. Potrivit Patriarhului, catedrala este "o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii şi comuniunii româneşti".


La slujbă, Patriarhul Daniel a amintit că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2018 "An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918".

Patriarhul a făcut apoi anunţul despre Catedrala Mântuirii Neamului.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, în ziua de 30 noiembrie 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei Ocrotitorul României va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii şi comuniunii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, uneşte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent eroilor neamului", a adăugat Patriarhul Daniel.

Piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului a fost pusă în februarie 2011. Costurile medii ale investiţiei se ridică la suma de 80.000.000 euro, în acest an.

Catedrala Mântuirii Neamului va avea de 120 de metri înălţime şi o suprafaţă de peste 7.000 de metri pătraţi. Pe ziduri vor fi ridicate 6 turle mai mici, care vor avea până la 60 de metri înălţime, turla clopotului şi o turlă principală, înaltă de 120 de metri. Catedrala va avea 6 clopote, iar cel mare, cu o greutate de 25 de tone, poartă chipul Patriarhului Daniel.

Catedrala e prevăzută cu 4 lifturi. La nivelul zero însă va avea o suprafaţă construită de 7.200 de metri pătraţi, o capacitate de 5.000 de oameni.

×