x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cathedral Plaza, o vezi şi nu e!

Cathedral Plaza, o vezi şi nu e!

de Gabi Golea    |    04 Dec 2011   •   21:00
Cathedral Plaza, o vezi şi nu e!

Cladirea numita Cathedral Plaza pare gata de inaugurare. Prin jurul blocului turn, de 22 de etaje, s-a facut cu­ra­­tenie, au disparut gheretele san­ti­e­rului. Panourile metalice ridicate "la strada", au fost si ele demontate, ast­fel incat trecatorul se afla in contact vizual direct cu cea mai inalta cla­dire din centrul Capitalei. Un spa­tiu pietonal in panta pavat cu piatra am­plifica dezvoltarea pe verticala a acestei cladiri, facand-o si mai im­po­zanta in alaturarea cu cladirea mo­nu­ment a Catedralei romano-catolice. Doua cladiri aflate insa in centrul unui conflict juridic si cultural care dureaza de cinci ani si a carui re­zol­vare nu este apropiata.

Serile de decembrie, cand lu­mi­ni­le orasului anunta sarbatorile, sunt tris­te in zona de conflict.

Cathedral Plaza este iluminata cu un alb rece, prin peretii vitrati se vad cativa paznici care au grija de cladirea goa­la. Pe gardul vecin sunt afisate pa­no­urile de protest care reclama cu li­tere mari "infractiunea" si anunta ho­­t­ararea definitiva a Curtii de apel Su­­ceava, care in opinia Bisericii Ca­tolice transeaza in favoarea ei litigiul cu Millennium Building Development, societatea care a construit blocul turn.

Dincolo de litigiul din justitie, in­tre cele doua parti s-a dus o lupta de ima­­gine, un carusel al comunicatelor in oglinda a prezentat adevarul fie­ca­rei parti. Din vara acestui an a co­bo­rat "in ring" si boss-ul cel mare al afa­ce­rii, israelianul Eyal Ofer. El a ex­pli­cat ca a facut acest pas, de a se ex­pri­ma in fata ziaristilor, deoarece pro­iectul "Cathedral Plaza este complet blo­cat". Declaratia a fost con­sem­na­ta in luna august si de atunci mi­li­ar­da­rul Ofer nu a mai difuzat me­saje noi. Atunci, proprietarul cladirii anunta ca intarzierea finalizarii cons­truc­tiei, cu doi ani si jumatate, a pro­vo­­cat companiei pierderi insemnate, cos­turile estimate au crescut sub­s­tan­­ti­al, iar piata imobiliara s-a modi­ficat.

Tot cu prilejul vizitei la Bucuresti s-au confirmat negocierile pe care proprietarul le poarta cu un fond de investitii britanic pentru vanzarea Cathedral Plaza. Dar, spunea Ofer, tranzactia anuntata de 70 de mi­lioane de euro este conditionata de un grad anumit de acoperire cu contracte de inchiriere.

Faptul ca acum, in prag de Sar­ba­tori de Iarna, cladirea de birouri ara­ta ca in prag de inaugurare sa in­semne ca tranzactia cu britanicii a reusit si chiriasii incep mutarea?

Site-ul Cathedral Plaza este des­chis pentru informatiile necesare, cla­direa imbie prin pozitie, dotari, fa­ci­litati si 200 de locuri de parcare in ga­rajele din etajele subterane. Willbrook, care are un portofoliu imobi­liar de circa 400 de milioane de euro, in­clude Cathedral Plaza la oferte, dar nu exista inca date despre primii clienti care vor pasi in cladire.

Istoricul ei este incarcat negativ nu doar de "dosarul de presa" si de protestele publice, dar si de hotarari mai vechi ale Senatului si de interventii ale Sfantului Scaun. Intr-o afacere de asemenea amploare, aceste pozitii cantaresc greu si Ofer a incercat o mediere cu episcopul romano-catolic Robu.

Nu sunt semne ca demersul a avut succes deoarece Arhiepiscopia catolica solicita desfiintarea cladirii de 22 de etaje si redarea initiala a terenului catre un spatiu verde. Ar fi o premiera pentru Romania. Totusi, proprietarul Cathedral Plaza nu crede ca este posibila demolarea. Primarul general al Bucurestiului a soli­citat anularea intabularii, act si el controversat si sub o ancheta a DNA. Dezvoltatorul imobiliar spune ca intrarea cladirii in circuitul civil este legala si fara subterfugii.

Din acest ghem de contradictii bucuresteanul poate admira in aceste zile o cladire moderna dar goala si auzi clopotele Catedralei Sfantul Iosif care reverbereaza cu ecouri noi intre peretii unui aprig razboi imobiliar.

Intrebarea de spirit dambovitean "De ce trag clopotele, Mitica?" are un raspuns si din partea lui Eyal Ofer, care crede ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu a dat nici un dolar mita. Desi i s-a sugerat. Astfel Cathedral Plaza este in situatia auto-contradictorie: o vezi si nu e. De marti, vin ploile.

×
Subiecte în articol: cathedral plaza