x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cathedral Plaza respectă legea

Cathedral Plaza respectă legea

28 Sep 2009   •   00:00

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a reanalizat documentaţiile proiectului Cathedral Plaza şi a constatat că s-au respectat procedurilor legale în vigoare la vremea respectivă, potrivit raportului întocmit de comisia ministerială.



Comisia a analizat "dosarul Millenium" la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. "Aprobarea şi eliberarea avizelor PUZ şi PUD de către Ministerul Culturii şi Cultelor s-a făcut în urma şedinţei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din data de 24.02.2000, numai după reconfirmarea acordului scris al Arhiepiscopiei nr. C-890 din 19.11.1999, se arată într-un comunicat al ministerului.
De asemenea, avizele pentru fazele PUZ şi PUD nu au fost contestate de Arhiepiscopie", se arată în raport.

Ministerul susţine că Arhiepiscopia Romano-Catolică şi-a retras acordul pentru contrucţia Cathedral Plaza de abia în anul 2001, dar opinia bisericii nu a putut fi luată în consideraţie deoarece avizele anterioare produseseră deja efecte juridice şi anularea lor ar fi dus la plata de daune. MCC susţine şi că "acordul vecinilor nu este prevăzut în legislaţie, deoarece noua construcţie nu se alipeşte la calcan sau limita de proprietate" a bisericii.

ZONA DE PROTECŢIE
Din cauza lipsei organismelor specializate, primele studii privind delimitarea zonelor de protecţie a monumentului istoric şi regulamentul acestora au început să fie elaborate de specialişti de-abia în 2004, după publicarea în Monitorul Oficial al României a Listei Monumentelor Istorice.

Ministerul atrage atenţia că prevederile art. 8 din Legea 422/2001 privitoare la zona de protecţie nu pot fi aplicate retroactiv faţă de clasarea Catedralei Sf. Iosif, care a fost comunicată Primăriei Municipiului Bucureşti în 1992.

De la data avizării PUZ pentru investiţia Cathedral Plaza nu a mai fost elaborat şi supus avizării de către Ministerul Culturii nici un plan urbanistic zonal ale cărui limite să includă parcela Catedralei Sf. Iosif.

×
Subiecte în articol: observator