x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caz rezolvat: dezinfectare cu nimic, după retragerea biocidelor Hexi Pharma

Caz rezolvat: dezinfectare cu nimic, după retragerea biocidelor Hexi Pharma

de Monica Cosac    |    09 Iun 2016   •   07:47
Caz rezolvat: dezinfectare cu nimic, după retragerea biocidelor Hexi Pharma
Sursa foto: leaf/Getty Images/iStockphoto

Cea mai mare unitate medicală de urgenţă din ţară, Spitalul „Floreasca” din Capitală, se află într-o situaţie fără precedent. De mai bine de o lună, mai multe secţii din spital funcţionează fără anumite tipuri de antiseptice, esenţiale pentru buna desfăşurare a actului medical şi vitale pentru pacienţii în stare gravă. Stocurile de dezinfectanţi produşi de Hexi Pharma au fost retrase, însă doar o parte dintre biocide au fost înlocuite, ne-a dezvăluit unul dintre chirurgii unităţii medicale. O situaţie asemănătoare este şi la Spitalul de Urgenţă pentru copii „Marie Curie” din Capitală şi, potrivit medicilor, cu aceeaşi problemă s-ar confrunta mai multe spitale din ţară.

Imensul scandal legat de dezinfectanţii diluaţi folosiţi în spitalele din România şi, mai ales, măsurile luate până acum nu au reuşit să rezolve problema antisepticelor şi a igienizării spitalelor. Ba, în unele cazuri, se pare că le-au agravat. Unul dintre medicii chirurgi ai Spitalului de Urgenţă Floreasca ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că de mai bine de patru săptămâni nu mai au antisepticele necesare, ceea ce pune în pericol viaţa pacienţilor care au nevoie de intervenţii chirurgicale şi nu numai.

„Ca multe alte spitale, şi spitalul nostru a avut, în ultimii ani, produse Hexi Pharma. Au fost scoase din spitalul nostru încă de acum patru săptămâni, la cererea Ministerului Sănătăţii. Întrebarea este ce s-a pus în loc?! Îşi pune cineva întrebarea cum ne facem meseria, cum luptăm contra infecțiilor, cum putem respecta regulile de asepsie şi antisepsie? Se pare că nu! Sau nu peste tot. În anumite spitale am aflat că ar exista săpunuri, antiseptice - cel puțin anumite categorii de antiseptice, la fel cum sunt alte spitale sau secţii în spitale care nu au la dispoziţie aşa ceva. Noi, până acum, nu le avem! Dintre antisepticele folosite la intervenţii chirurgicale, le avem doar pe cele de uz extern, folosite la antisepsia tegumetelor înainte de intervenţie. Pentru uz intern avem doar apă oxigenată şi atât. Prezenţa unui singur antiseptic pentru tratamentul infecţiilor chirurgicale, al plăgilor infectate, al abceselor, al flegmoanelor ş.a.m.d. este absolut insuficient, pentru că nu poate să lupte cu toate bacteriile”, ne-a spus chirurgul, precizând că „opinia publică are dreptul să cunoască aceste lucruri”.

„Spirtul nu poate fi folosit în ficat”

Mai mult, printre produsele vândute de Hexi Pharma spitalelor erau şi o serie de dezinfectanţi din gama celor de uz intern, pe bază de iod (betadină). „Acestea sunt esenţiale în chirurgie pentru că sunt noniritante pentru ţesuturi. Acum nu există mai nimic. Spirtul nu poate fi folosit în ficat!”, a exemplificat medicul de la Spitalul Floreasca. În cazul infecţiilor mai grave sunt necesare spălături cu mai multe tipuri de antiseptice şi cu schimbarea clasei de antiseptic de la o zi la alta, potrivit medicului, tocmai pentru ca flora microbiană să nu se obişnuiască cu un antiseptic şi, astfel, germenii să capete rezistenţă. Aşa se proceda şi în Spitalul Floreasca pe vremea când existau dezinfectanţii necesari: „Acum nu mai este posibil acest lucru, deşi infecţiile cu risc vital, aşa-numitele «infecţii mortale», apar în toate specialităţile, toţi ne temem de ele. În aceste situaţii, antisepticele sunt esenţiale, la fel ca şi antibioticele”.

Spălatul pe mâini, primul pas în alfabetul asepsiei și antisepsiei. Daca ai cu ce

Problemele legate de asepsie şi igienă sunt, însă, mult mai vechi în cel mai mare spital de urgenţă din țară. Aprovizionarea cu săpun a început să fie deficitară încă de acum 7-8 ani, iar primele care au avut de suferit au fost saloanele cu bolnavi. „Apoi a început să dispară din cabinetele medicale (cabinetele de tratamente, sălile de pansamente). Cel puțin în ultimii 3-4 ani nu am mai auzit să se fi primit săpun. Doar cel utilizat de chirurg înaintea intervențiilor nu a lipsit”, mai povesteşte chirurgul, adăugând că de mai mulţi ani lipsesc şi serveţelele pentru mâinile chirurgilor, deşi „conform normativelor Inspecţiei Sanitare, sunt obligatorii”

Directorul spitalului este „ocupat”

Referitor la problemele semnalate de chirurg, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, spune că nu crede că informaţia este corectă, deoarece la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au antisepticele necesare, însă recunoaşte că nu ştie care este situaţia în cele-lalte secţii ale spitalului. „La nivelul UPU, nu avem această problemă. În restul spitalului nu ştiu, dar şi noi ne aprovizionăm tot din magazia mare a spitalului. Noi, la UPU, am avut și niște dezinfectanţi pe bază de iod de la Hexi Pharma și au fost înlocuiţi cu alţi dezinfectanţi pe bază de iod” , ne-a spus dr. Opriţa. Managerul interimar al spitalului, dr. Sorin Constantin Păun, a fost „imposibil de prins” pentru un punct de vedere legat de restul secţiilor spitalului, fiind ocupat, potrivit purtătorului de cuvânt: „Este o inspecţie de la DSP în spital, pe linie de Sanepid, și n-are timp”.

La „Marie Curie” nu sunt antiseptice pentru tegumente. Ce s-a înlocuit

Un alt medic din Capitală, de această dată de la Spitalul de Urgenţă pentru copii „Marie Curie”, ne-a spus, tot sub protecţia anonimatului, că dintre produsele retrase de pe secţiile unităţii, până acum, “s-a putut înlocui soluția de povidone iodine (cunoscută sub numele de betadina) și scrubul de povidone iodine. S-au achiziționat și dezinfectanți pentru mâini, dar, ca și în trecut, doar pe secțiile de Terapie Intensivă. Celelalte secții nu foloseau nici înainte, adică pediatria și chirurgia. Dar nu se găsește soluția de clorhexidine, utilă în dezinfectarea tegumentelor pacientului, la dezinfecţia conexiunilor perfuziei. Rezultă că, în ceea ce privește clorhexidine, Hexi Pharma devenise singura firmă furnizoare, prin urmare avea 100% din piață”. Medicul a vrut să precizeze că „niciodată nu s-au achizi-ționat dezinfectanți - așa cum erau, diluaţi - în cantitate suficientă. În spitalele mai mici, nici atât. Pentru că banii nu ajung niciodată.

Ministerul Sănătăţii: Nu există sesizări că au probleme cu aprovizionarea

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au comunicat că Inspecția Sanitară de Stat face controale inopinate în toate spitalele publice din țară, însă, până ieri, un singur manager a spus că nu a găsit un înlocuitor pentru unele produse biocide retrase. În privinţa spitalelor din Capitală, doar un sfert fuseseră călcate de inspectori, iar despre Spitalul Floreasca nu se știa încă nimic.

„Din centralizarea controalelor inopinate efectuate de Inspecţia Sanitară de Stat în toate spitalele publice din ţară și 11 spitale publice din București, până la acest moment nu există nicio sesizare de problemă de aprovizionare cu produse care să înlocuiască substanţele biocide Hexi Pharma, suspendate temporar de la autorizare, cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, a cărui situaţie a fost făcută publică atât de managementul unităţii, cât și de către Ministerul Sănătăţii, iar în cursul zile de astăzi (n.r. - miercuri) urmează să fie înlocuite la Craiova și ultimele produse pentru care nu s-a găsit înlocuitor”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Dacă există probleme de aprovizionare cu înlocuitori pentru substanţele Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii, aşa cum a făcut-o şi la începutul acestei crize a biocidelor, oferă sprijin pentru găsirea de alternative oricărei unităţi spitaliceşti care are nevoie. Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii

Dintre dezinfectanţii de suprafeţe (pereţi, podele, geamuri), care trebuie să aibă o anumită putere de distrugere a germenilor şi nu există soluţii superpozabile în comerţ, atât în Spitalul Floreasca, dar şi în alte unităţi din ţară, există doar o mică parte din ce ar fi necesar.

Medicii acuză autorităţile şi oficialii din Ministerul Sănătăţii că au decis retragerea stocurilor de dezinfectanţi de la Hexi Pharma, fără să se asigure că pe piaţă există produse similare cu care să poată fi înlocuite sau că spitalele dispun de fondurile necesare pentru achiziţionarea altor biocide într-un timp foarte scurt.

Trebuie menţionat că există categorii de antiseptice extrem de speciale și care nu pot fi achiziţionate decât prin firme specializate și care, pur și simplu, lipsesc de pe piaţă. chirurg Spitalul Floreasca

Pe 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma, cu menţiunea că orice utilizare după această dată este răspunderea managerilor spitalelor

×
Subiecte în articol: hexi pharma