x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazacu rămâne la butoane

Cazacu rămâne la butoane

de Monica Iordache Apostol    |    26 Aug 2009   •   00:00
Cazacu rămâne la butoane
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Aurel Cazacu se dovedeşte a fi greu de urnit de la conducerea industriei de armament. Fostul director al Direcţiei Generale Industria de Apărare, din Ministerul Economiei, a participat ieri după-amiază la şedinţa Consiliului de Administraţie al Romarm.



Proaspătul demisionat de la şefia direcţiei respective, în urma scandalului DESINTCO, a condus şedinţa acţionariatului Romarm în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Acelaşi lucru îl va face şi în zilele următoare, în calitate de preşedinte al consiliilor de administraţie ale celorlalte fabrici de profil din România: Romaero, Avioane Craiova, IAR Ghimbav, Avioane Bacău etc. Aurel Cazacu a declarat pentru Jurnalul Naţional că demisia de la şefia direcţiei care coordonează industria de apărare nu are nici o legătură cu acţionariatul în aceste fabrici. "Nu are nici o legătură CA-ul cu şefia Direcţiei. Eu am rămas în minister, urmează să fiu numit într-o altă funcţie", ne-a declarat Cazacu. "Eu mi-am dat demisia de la direcţia generală. Pot să rămân simplu angajat în minister, aşa cum sunt şi alţii. Pot să rămân şi în acţionariat, cum sunt şi alţii", a mai explicat Cazacu. Întrebat în ce funcţie urmează să fie numit, fostul director general a ocolit detaliile. "Nu ştiu în ce altă funcţie, o să vedem. Demisia mea urmează să o închei. Durează câteva zile.

Să vedem cui îi predau funcţia. Nu cred că mai rămân", a bătut Cazacu în retragere. El a confirmat însă pentru Jurnalul Naţional că va conduce în zilele următoare şedinţele consiliilor de administraţie ale celorlalte fabrici.

FORŢAT SĂ DEMISIONEZE

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, i-a cerut lui Cazacu sâmbăta trecută să demisioneze de la şefia Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale, în urma scandalului DESINTCO, firma "dubioasă", după cum a caracterizat-o chiar şeful statului, din acţionariatul căreia făceau parte fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, şi fiica lui Aurel Cazacu, Maria. Videanu anunţase cu o zi înainte că a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice informaţiile despre Aurel Cazacu, rezultatul verificărilor încă nefiind cunoscut. În acţionariatul DESINTCO intraseră şi Romeo Oiţă, fost angajat al SPP, fost aghiotant al preşedintelui Senatului de la acea vreme, Nicolae Văcăroiu, şi Cristian Geamănu, client al clanului Cămătarilor, acum reprezentant al firmei americane General Defence Co. Semnalul debarcării lui Cazacu a fost dat de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a caracterizat drept "dubioasă" firma în care directorul din Ministerul Economiei îşi trimisese fiica drept acţionar şi i-a acuzat pe cei care au pus la cale înfiinţarea ei că l-au înşelat pe Mircea Băsescu. Traian Băsescu a declarat că fratele său a semnat pentru a fi asociat într-o firmă şi a fost înregistrat în altă firmă. "Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă pot să nu mai candidez", a declarat într-o primă fază şeful statului. La câteva ore a revenit cu precizări. "Am primit copia după documentele pe care el le-a semnat şi nu este acelaşi număr de firmă ca cel care a fost înregistrat, deşi a fost introdus în acţionariat", a precizat Băsescu. Anterior, Cazacu explica pentru Antena 3 că numele lui Mircea Băsescu, printre acţionarii DESINTCO, este "o garanţie". "Vine o mare firmă şi zice: Domnule, vreau să ajung la... undeva la Cotroceni. OK. Dânsul (n.r. Mircea Basescu) are ocazia să îl ducă acolo, da? Pentru că ne va fi bine", declara Cazacu pentru Antena 3.


×