x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Antonescu: S-a cerut achitarea întregului Guvern

Cazul Antonescu: S-a cerut achitarea întregului Guvern

de Miruna Pasa Petru    |    12 Mar 2008   •   00:00

Instanţa supremă va pronunţa peste două săptămâni soluţia finală în cazul cererii de achitare a membrilor Guvernului Antonescu, condamnaţi şi executaţi pentru crime de război.

Instanţa supremă va pronunţa peste două săptămâni soluţia finală în cazul cererii de achitare a membrilor Guvernului Antonescu, condamnaţi şi executaţi pentru crime de război.

 

PLEDOARII FINALE. Procedurile au fost începute în urmă cu opt ani de urmaşul fostului guvernator al Transnis­triei, Gheor­ghe Alexianu, prin exer­ci­tarea căii extraordinare de atac a re­vi­zuirii. Acesta a susţinut că la judeca­rea procesului Guvernului Antonescu, din 1946, nu a fost cunoscut Pro­toco­lul secret numărul 3 la Pactul Ri­bbentrop – Molotov, prin care lumea a fost împărţită în două, între Reich şi Moscova.

Avocatul familiei Alexianu a cerut instanţei să constate că toate actele membrilor Guvernului din 1940 au fost de legitimă apărare împotriva efectelor pactului secret, nicidecum de agresiune la adresa altor state. “Ro­mânia a fost o ţară ocupată. Ca­rol al II-lea şi Consiliul de Co­roa­nă au fost obligaţi să primească pe teritoriul statului trupe germane, astfel că în 1941 aici se afla cel mai mare număr de militari ai Reich-ului din Europa. Era un stat ocupat în momentul în care s-a produs agresiunea faţă de sârbi. Antonescu nu a permis trupelor germane să traverseze România, acestea erau deja aici‘‘, a susţinut avocatul. În 2006, Curtea de Apel Bu­cureşti a dispus achi­tarea mareşalului Ion Antonescu, a lui Gheorghe Alexianu şi a altor membri ai Guvernului român din 1940, în baza efectelor Pactului Ribbentrop – Molotov, dar numai pentru unele crime de război imputate ca urmare a agresiunii ro­mâ­no-germane “contra popoarelor din Rusia Sovietică‘‘. Atât Parchetul, cât şi familia Alexianu au declarat însă recurs.

×
Subiecte în articol: observator