x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bistroe: NATO ne-a lasat singuri

Cazul Bistroe: NATO ne-a lasat singuri

15 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

NATO considera ca divergentele in privinta canalului Bistroe tin exclusiv de relatiile Bucuresti- Kiev. Multe voci sustin ca ucrainenii vor controlul asupra frontierei de est a NATO.

Singuri in fata ucrainenilor

NATO, de la care Romania astepta o pozitie dura fata de Ucraina in privinta canalului Bistroe, crede ca diferendul tine exclusiv de relatiile dintre Bucuresti si Kiev. "Cazul Bistroe nu este o problema a Aliantei", a spus ieri cat se poate de clar secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.
LAVINIA TUDORAN

DEZASTRU. Construirea canalului ucrainean este catastrofala pentru Delta Dunarii
Seful NATO a fost ieri categoric. Jaap de Hoop Scheffer ne-a spus ca Alianta Nord-Atlantica nu are nici o pozitie oficiala fata de diferendele care au aparut intre Romania si Ucraina din cauza canalului Bistroe.

REPLICA. Intrebat daca NATO va actiona pentru a mai linisti spiritele in aceasta criza, din ce in ce mai grava, tinand cont in primul rand de faptul ca Romania este membru al Aliantei si ca au existat multe voci care au sustinut ca ucrainenii isi fac canal navigabil Dunare-Marea Neagra si pentru a avea un control asupra frontierei de est a NATO, Scheffer a raspuns negativ. "Nu inseamna ca atunci cand o tara devine membru NATO problemele care apar cu tari vecine devin probleme ale Aliantei. Ministrul Geoana mi-a telefonat si ma tine la curent cu desfasurarea evenimentelor, dar aceasta nu este o problema a NATO", a explicat secretarul general. Replica lui Scheffer nu este prea linistitoare in contextul in care, in august, ministerul roman de Externe a transmis NATO dosarul Bistroe, in speranta unei luari de pozitii a Aliantei.

Pe de alta parte, analistul britanic de origine romana Jonathan Eyal a declarat pentru Radio Romania Actualitati ca, daca toate celelalte masuri de mediere sau de negociere intre cele doua guverne vor esua, Romania se poate intoarce la NATO.

AVERTISMENT. Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a avertizat ca Romania nu va ezita sa ia toate masurile ce tin de competentele si obligatiile unui stat suveran pentru a-si apara frontiera internationala, indiferent de intentiile sau de dorintele Ucrainei. Geoana a mai spus ca, o data cu cresterea efectivelor de politie de frontiera la granita cu Ucraina, Kievul a ridicat din proprie initiativa una dintre balizele amplasate ilegal in apele teritoriale romanesti. "Vom vedea daca este inceputul unei atitudini mai cooperante", a spus ministrul, citat de Rompres.

Pe Dunare, situatia nu e deloc buna. Politia romana de Frontiera sustine ca numai in ultimele cinci zile a fost nevoita sa intervina in patru randuri pentru a impiedica salupele ucrainene sa amplaseze balize in apele romanesti. Potrivit BBC, navele romanesti s-au asezat de-a curmezisul canalului impiedicand astfel avansarea salupelor ucrainene. Seful Politiei de Frontiera, Aurel Neagu, a anuntat ca fortele de pe Dunare, acum echipate cu trei nave mari, doua mijlocii si sapte mici, vor fi suplimentate pentru ca frontiera sa nu mai fie incalcata.

CLAR

"Nu inseamna ca atunci cand o tara devine membru problemele care apar cu tari vecine devin probleme ale Aliantei. Bistroe nu este o problema a NATO" - Jaap de Hoop Scheffer secretarul general al NATO

DECIS

"Nu vom ezita sa luam toate masurile ce tin de competentele si obligatiile unui stat suveran pentru a ne apara frontiera internationala" - Mircea Geoana, ministrul roman de Externe

SE-NCINGE TREABA

CATEGORIC. Secretarul general al NATO ne-a spus clar ca nu ne poate ajuta in cazul Bistroe
Tensiunile sunt tot mai mari intre Romania si Ucraina. Ambasadorul roman la Kiev, Alexandru Cornea, a fost ieri convocat la Ministerul ucrainean de Externe dupa ce o nava a pazei de coasta romane ar fi impiedicat, potrivit declaratiilor Ucrainei, trecerea unui vas de croaziera pe Dunare, transmite agentia Mediafax. Acum cateva zile, la 9 octombrie, vasul Frontiera, apartinand pazei de coasta romane, "a blocat ruta de navigare a navei ucrainene Volga, in mijlocul senalului principal, omitand in mod constient sa comunice prin radio cu vaporul si autoritatile ucrainene", se arata intr-un comunicat al ministerului. Paza de coasta romana l-ar fi "obligat pe capitanul vasului Volga sa modifice traseul si sa se indeparteze de senalul principal, punand in pericol nava si viata pasagerilor, in majoritate cetateni germani", mai sustine Kievul.
×
Subiecte în articol: nato observator romania bistroe frontieră