x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti. Conducerea DGAPS Prahova a fost demisă

Cazul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti. Conducerea DGAPS Prahova a fost demisă

de Veronica Micu    |    17 Mai 2013   •   11:16
Cazul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti. Conducerea DGAPS Prahova a fost demisă

Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a prezentat, într-o conferinţă de presă, rezultatele anchetei de la comisia de evaluare pentru handicap de la Ploieşti. În urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens, a spus Câmpeanu.

Update: În urma rezultatelor anchetei ministrului Muncii, toată conducerea DGAPS Prahova a fost demisa. Vasilica Florea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială Prahova, a fost demis, potrivit Realitatea TV. Vor fi demişi şi medicii care au condus comisia de evaluare pentru persoanele cu handicap.

Decizia a fost luata ca urmare a anchetei ministrului muncii.

Cele mai importante declaraţii ale ministrului Muncii:

- Asaltul mediatic în cazul Ploieşti m-a făcut să analizez mai atent situaţia. Sunt foarte multe cazuri tragice prezentate de presă.

- Persoanele cu dizabilităţi au fost privite de foarte multe ori ca nişte persoane care reprezintă o povară pentru acest stat

- Fiecare persoană trebuie să-şi facă datoria conform atribuţiilor pe care le are în fişa postului. Astfel, multe dintre problemele sesizate nu ar mai fi existat

- Au fost oameni aduşi pe targă la comisii. Nu avem bani şi nici medici destui, dar trebuie să fim oameni. Nu e normal să aduci la comisie persoane netransportabile. Persoane cu handicap nu trebuie purtate pe drum aiurea. Nu e normal să chemi 120 de persoane la comisie într-o singură zi

- Comisia de la Prahova nu avea avizul Ministerului Muncii

- Din necunoaştere, din indolenţă, nu ştiu care a fost motivul care ne-a mirat foarte mult. Reevaluările(cele făcute la Prahova) se făceau invers

- Au fost evaluări greşite la Prahova(...). Este foarte grav că aceste reevaluări nu se fac la domiciliul bolnavilor

- La Prahova, erau două comisii care făceau acelaşi lucru

- Am demarat un control fulger în toată ţara. Vom avea vinovaţii după ce încheiem acest control

- Sunt aproape 700.000 de persoane cu handicap, adulte. Dintre aceste, avem 234.000 de persoane cu handicap grav. Mi se pare o cifră foarte mare şi dacă aceste sute de mii de oameni sunt purtaţi pe drumuri este o adevărată crimă.

Măsurile propuse de echipa de control a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma constatării neconformităţilor faţă de prevederile legislaţiei din domeniul asistenţei sociale, sunt următoarele: 

- Respectarea prevederilor art. 85 alin. (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările şi completările ulterioare, şi obţinerea avizului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru componenţa nominală a comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

- Respectarea imediată a prevederilor legale aflate în vigoare, în ceea ce priveşte realizarea evaluării complexe, în conformitate cu art. 6 din Hotărârea nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi art. 5 din Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap.

- Crearea unor echipe mobile care să realizeze evaluarea complexă a persoanei solicitante, la domiciliul acesteia, în situaţia în care aceasta este nedeplasabilă, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (9) din Hotărârea nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi art. 5 alin. (2) pct. a) din Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap.

- Suplimentarea numărului specialiştilor din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, având în vedere numărul mare de persoane care solicită evaluarea în vederea încadrării în grad şi tip de handicap.
Termen de realizare: cu respectarea prevederilor legale

- Modificarea procedurii operaţionale de elaborare a raportului de reevaluare complexă, în sensul respectării atribuţiei Serviciului de Evaluare Complexă de evaluare a persoanei la domiciliul acesteia sau la sediul instituției, după caz.

- Modificarea tipizatului de convocare a persoanei adulte în vederea evaluării, astfel încât să fie respectate prevederile legale aflate în vigoare, conform cărora evaluarea complexă este realizată de specialiştii Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap

- Selectarea cu mai  multă rigurozitate a dosarelor propuse spre reevaluare, pentru cazurile al căror diagnostic nu prezintă reversibilitate, reducând astfel numărul persoanelor reevaluate zilnic.

- În cazul persoanelor a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap permanent, fără a fi necesară prezentarea

- Consiliul Județean Prahova va identifica persoanele vinovate și va dispune măsuri de sancționare și reorganizare a activităţii D.G.A.S.P.C. Prahova. 

×