x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bordei, lecţie de drept

Cazul Bordei, lecţie de drept

de Miruna Pasa Petru    |    14 Iul 2007   •   00:00
Cazul Bordei, lecţie de drept
Sursa foto: Jurnalul foto/

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a cerut ieri procurorului general, Laura Kovesi, să analizeze posibilitatea promovării unei căi extraordinare de atac, pornind de la cazul Bordei. Recursul in interesul legii ar avea efecte doar pentru viitor.

Efect intărziat - se cere recurs in interesul legii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a cerut ieri procurorului general, Laura Kovesi, să analizeze posibilitatea promovării unei căi extraordinare de atac, pornind de la cazul Bordei. Recursul in interesul legii ar avea efecte doar pentru viitor.


Mult discutata hotărăre judecătorească prin care i s-a permis omului de afaceri Costică Constanda să transforme Parcul Bordei intr-un cartier rezidenţial ar putea deveni "obiect de studiu" pentru autorităţile judiciare. Bogdan Olteanu a trimis ieri o scrisoare către Laura Kovesi prin care ii propune să ia in considerare declanşarea din oficiu a unui recurs in interesul legii avănd ca bază situaţia Parcului Bordei.

PĂRERE. "Preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii in care instanţele judecătoreşti să nu se substituie voinţei administraţiei locale", se arată intr-un comunicat remis de Cabinetul lui Olteanu. Liberalul susţine, de asemenea, că prin scrisoarea adresată procurorului general "ia atitudine faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti şi consideră că problema protejării spaţiilor verzi ţine de reprezentanţii comunităţii, şi nu de competenţa instanţelor judecătoreşti".

DOAR PENTRU VIITOR. Consilierul Laurei Kovesi, Dana Tiţian, ne-a confirmat ieri că scrisoarea a fost primită, inregistrată şi repartizată pentru analiză Secţiei Judiciar din cadrul Parchetului Instanţei Supreme. De asemenea, purtătorul de cuvănt al instituţiei, Robert Cazanciuc, ne-a declarat că "procurorii trebuie să vadă in primul rănd dacă există două hotărări irevocabile avănd acelaşi obiect şi in care instanţele romăne au pronunţat soluţii diferite; condiţie esenţială pentru promovarea unui recurs in interesul legii".

Trebuie spus şi că, potrivit legii, această cale extraordinară de atac nu ar mai putea schimba soluţia irevocabilă dată in cazul Bordei. Posibila decizie a instanţei supreme intr-un recurs in interesul legii ar putea doar preveni distrugerea similară a altor parcuri şi ar unifica practica judiciară pe viitor.Â

Â

Băsescu a sesizat şi el CSM

Şeful statului susţine că a sesizat şi el Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi a cerut o anchetă in legătură cu decizia pronunţată in cazul Parcului Bordei. CSM a spus insă că s-a autosesizat la data de 6 iulie. Traian Băsescu a declarat ieri, la postul public de radio, că "jocul" in jurul Parcului Bordei "se face pentru a impinge municipalitatea ca, pe presiune publică, să-i spună domnului Constanda: «Vino, te rog, şi ia terenul de sub Satul Francez, cu toată averea de aici, şi dă-ne spaţiul verde din zona Parcului Floreasca»". Care parc Bordei nu ar fi de fapt parc, ci spaţiu verde, potrivit şefului statului, care pe vremea cănd era primar declara că atăt timp căt va fi in funcţie "acolo va rămăne parc". (O.S.)

×
Subiecte în articol: observator legii bordei