x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Cozma: A dispărut unul dintre inculpaţi!

Cazul Cozma: A dispărut unul dintre inculpaţi!

de Istvan Deak    |    31 Aug 2011   •   11:07
Cazul Cozma: A dispărut unul dintre inculpaţi!

Purtatorul de cuvant al Politiei din Budapesta, Horvath Katalin, a anuntat ca miercuri-dimineata a fost emis un mandat de urmarire generala pentru unul dintre invinuitii din cazul Cozma, Pal Gabor (foto). Dupa verdictul anuntat in iunie, acesta a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la uciderea handbalistului roman. Judecatoria Vesz­prem a decis ca, pana la un verdict de­finitiv, acesta sa fie judecat in liber­tate, fara dreptul de a-si parasi lo­cuin­ta de domiciliu. Ieri-seara, acesta a disparut, rudele sale spunand ca nu stiu unde se afla. Politia maghiara a or­ganizat mai multe filtre pentru prinderea invinuitului, insa deocamdata fara folos. Surse din cadrul Politiei maghiare sustin ca Judeca­toria Veszprem a decis miercuri punerea sub arest preventiv a lui Pal Gabor si Bihari Csaba. Un echipaj al Politiei Bu­dapesta s-a deplasat la locuinta acestuia, de pe Strada Dob, din se­cto­rul 7 al capitalei maghiare. In momentul in care politistii i-au comunicat ca au venit sa il duca inapoi la inchisoare, s-a iscat o altercatie intre invinuit si oamenii legii, Pal Gabor reusind sa fuga.

Curtea de Apel Gyor, care va judeca recursul din Cazul Cozma, a luat pozitie fata de evadarea inculpatului Pal Gabor. 'Inculpatul Pal Gabor, invinuit in Cazul Cozma, s-a sustras arestarii preventive. Procurorul de caz a facut recurs la decizia Judecatoriei Veszprem de a-i ancheta in arest la domiciliu pe Bihari Csaba si Pal Gabor. Noi am analizat acest recurs, am respins decizia Judecatoriei Veszprem si am emis mandate de arest preventiv pentru ambii invinuiti. Am trimis decizia in scris la Politia Budapesta. Intr-un astfel de caz, conform procedurii in vigoare, politistii se prezinta la locuinta inculpatului, il legitimeaza, ii citesc hotararea judecatoreasca, apoi il aresteaza. Miercuri dimineata, notarul Curtii de Apel a fost anuntat, prin telefon, de Politia din capitala, ca Pal Gabor a fugit si ca acesta inca nu a fost prins. Politia Budapesta nu ne-a trimis inca un raport, in scris, despre cum s-au petrecut cu exactitate evenimentele', a declarat Nagy Zoltan, se­ful Curtii de Apel Gyor. Pe langa pe­deapsa de cinci ani de inchisoare, din care invinuitul a ispasit deja aproa­­pe doi ani pe parcursul procesu­lui, Pal Gabor mai are de achitat si chel­tuieli de judecata in valoare de 15 milioane de forinti (55.000 de euro).

Sapte persoane au fost condam­nate in procesul de la Veszprem, fiind gasite vinovate pentru moartea handbalistului roman Marian Cozma. R. Sandor si N. Gyozo au primit inchisoare pe viata, Ivan Sztojka - 20 de ani, Pal Gabor – cinci ani, Bihari Csaba – patru ani, fosta concubina a lui R.Sandor – trei ani, Antalik Laszlo – doi ani si sapte luni, ultimii patru sunt judecati in libertate. Cazul a ajuns la Curtea de Apel Gyor, unde se va judeca recursul inaintat de procurori si de avocatii apararii. Pal Gabor a fost singurul invinuit care a recunoscut de la inceput ca l-a agresat pe Marian in timpul altercatiei din discoteca. 'Vreau sa imi cer scuze domnului Petre Cozma ca l-am lovit pe Marian cu scaunul de trei ori in spate. Este adevarat, ca am mai lovit si alti doi clienti din discoteca ce au sarit in apararea handbalistului. Ideea de a merge la localul Patriota le-a apartinut fratilor Beery. Inainte sa ajungem in local, Nemeth Gyozo si cativa baieti din grup consumasera droguri. Pe ringul de dans, Marian era vizibil baut. El l-a impins din greseala pe Gyozo, acesta a sarit sa il loveasca, dar Cozma fiind foarte inalt nu l-a ajuns si a cazut la podea. Coz­ma s-a aruncat pe el. Apoi in ajutorul lui Gyozo a sarit Raffael Sandor. Atunci l-am lovit pe Marian cu scau­nul si am tipat daca mai vrea cineva, in timp ce Bihari Csaba era foarte amu­zat si tipa sa inceapa distractia', a recunoscut barbatul de 33 de ani. Neavand un domiciliu stabil, acesta a anuntat ca va sta in arest la domiciliu in locuinta concubinei sale din Budapesta, de unde a si fugit.

La anuntarea verdictului din iu­nie, Nemeth Gyozo i-a strigat lui Pal Gabor: 'M-ai vandut pentru un an de inchisoare'. Gyozo a insinuat ca Pal a ajuns la un acord cu procurorii, iar in schimbul unui an de inchisoare, el a marturisit tot ce s-a intamplat in localul Patriota in noaptea de 8 fe­bruarie 2009. Procu­ro­rii au cerut initial opt ani de in­chisoare pentru Pal, instanta a decis doar cinci.

×
Subiecte în articol: cazul cozma