x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul FNA - Maria Vlas: "Stăpânul era Sorin Ovidiu Vântu"

Cazul FNA - Maria Vlas: "Stăpânul era Sorin Ovidiu Vântu"

de Miruna Pasa Petru    |    06 Mar 2008   •   00:00

Maria Vlas l-a acuzat din nou ieri pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu că este principalul vinovat de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) şi a Fondului Naţional de Investiţii (FNI).



Maria Vlas l-a acuzat din nou ieri pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu că este principalul vinovat de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) şi a Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Aceasta a fost audiată la Tribunalul Bucureşti în cazul FNA şi a declarat că Nicolae Popa îi transmitea "ce poruncea stăpânul lui, Vântu. Eu eram la SOV Invest pe post de maimuţă". Maria Vlas, singurul acuzat din dosar aflat în arest, a cerut instanţei să consemneze faptul că însuşi Parchetul a afirmat, în motivele de apel, "că strategia de fraudare a FNA a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vântu."


"BANI PENTRU SOV". Potrivit declaraţiei acuzatei, în aprilie 1999 CEC a semnat un contract cu SOV Invest prin care instituţia bancară a investit 300 de miliarde de lei vechi în FNI. "Am intervenit pe lângă Sorin Ovidiu Vântu să îmi dea 10 miliarde de lei pentru FNA. Aveam nevoie de lichidităţi şi să umplu golul creat prin achiziţionarea de acţiuni Index de la FNI. Contractul cu CEC nu a fost semnat de mine, iar investiţia s-a făcut ca urmare a influenţelor pe care Vântu le avea la nivel ministerial. Era un contract oneros", a spus Vlas.

Aceasta a mai susţinut că după numai o săptămână Vântu i-a cerut banii înapoi, prin Nicolae Popa, cele 10 miliarde de lei: "Banii au plecat cu sacii, pe numele lui Popa, însă au ajuns la Vântu".


CAUZELE PRÅBUŞIRII. "Nu am avut cum să salvez FNA, deoarece era strâns legat de FNI, unde valoarea unităţilor de fond era crescută artificial", a mai afirmat Vlas. Aceasta a susţinut că a încercat să transforme fondul într-unul de pensii private, dar că nu a fost înţeleasă.

Potrivit acuzatei, FNA şi FNI s-au prăbuşit în anul 2000 după ce într-un ziar din Cluj a apărut informaţia potrivit căreia CNVM schimbase formula de evaluare a acţiunilor necotate, iar oamenii au dat buzna să-şi recupereze banii. "Atunci s-au făcut transferuri masive de bani de la cele două fonduri, iar toate documentele şi arhiva au dispărut. Între decembrie 1999 şi februarie 2000, din FNI au ieşit 3.000 de miliarde de lei către Vântu, prin circuite bancare", a spus Vlas.

×
Subiecte în articol: observator văntu vlas