x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL GORBUNOV/Sancţiuni pentru judecătoarea Nicola şi procurorul Vlădoianu

CAZUL GORBUNOV/Sancţiuni pentru judecătoarea Nicola şi procurorul Vlădoianu

de Mihai Gavrila    |    21 Feb 2009   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să promoveze acţiuni disciplinare împotriva celor doi magistraţi care au făcut parte din completul care l-a eliberat pe Serghei Gorbunov (foto): judecătoarea Maria Nicola şi procurorul Marius Vlădoianu.



Măsura vine la mai bine de o săptămână după ce preşedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Gheorghe Stoian, fuseseră revocaţi din funcţii.

COMUNICATUL CSM
Ieri, Comisia de Disciplină pentru judecători din cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că atât judecătoarea Maria Nicola, cât şi procurorul Marius Vlădoianu au încălcat cu rea-credinţă statutul judecătorilor: "Gorbunov a beneficiat de expertize medicale care atestau că ar suferi de glaucom şi că ar fi trebuit operat de urgenţă pentru a nu orbi. Expertizele erau datate în februarie 2008, iar judecătoarea Nicola a dispus eliberarea la data de 5 mai, timp în care Gorbunov nu a orbit, iar procurorul Vlădoianu nu a contestat decizia, deşi practica generală este de epuizare a căilor de atac", se arată într-un comunicat al CSM.

Ca un element de noutate, comunicatul CSM notează că judecătoarea Maria Nicola se face vinovată şi de "nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor". Este deci posibil ca inspectorii CSM să fi depistat ceea ce pe holurile Tribunalului Dolj se ştia de mult: că, pentru cei cu relaţii bune în sistem, programul informatic care repartizează aleator dosarele putea fi ignorat. Astfel, anumite dosare ajungeau expres la anumiţi judecători, ca o garanţie că sentinţele date le vor fi favorabile celor care făcuseră demersurile în acest sens.

×
Subiecte în articol: observator