x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Iovan a ajuns la CEDO

Cazul Iovan a ajuns la CEDO

de Violeta Fotache    |    07 Iun 2008   •   00:00

Sora lui Bogdan Iancu, hoţul împuşcat mortal în casa soţilor Adrian şi Romaniţa Iovan în noap­tea de 5 spre 6 octombrie 2005, Mihaela Iancu (fostă Bălă­nel), a dat statul român în judecată la CEDO

Sora lui Bogdan Iancu, hoţul împuşcat mortal în casa soţilor Adrian şi Romaniţa Iovan în noap­tea de 5 spre 6 octombrie 2005, Mihaela Iancu (fostă Bălă­nel), a dat statul român în judecată la CEDO. Aceasta susţine că autorităţile ar fi încălcat dreptul la accesul liber la justiţie şi pe cel la un proces echitabil. Mihaela Iancu îl acuză pe procurorul care a instrumentat cauza că ar fi făcut “tot ceea ce a fost posibil ca din anchetă să nu rezulte vinovăţia pentru crimă a celor doi soţi”. Mai multe, pe www.jurnalul.ro. (V.F.)

 

Mihaela Iancu invocă judecarea în funcţie de statutul social

“Procurorul mi-a încălcat dreptul de a participa în procesul penal, deşi era obligat să înceapă urmărirea penală şi mi-a dat tot timpul impresia că îmi face o favoare prin faptul că administrează anumite probe solicitate de avocatul meu, însă, pe cele pe care le considerăm foarte importante le respingea, susţinînd că nu am calitate de parte în proces. Apreciez că nu mi-a fost respectat dreptul la un proces echitabil nici cînd am formulat plîngerea împotriva soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, în faţa instanţei, judecătorul însuşi făcînd diferenţiere între statutul social al lui Adrian şi Romaniţa Iovan şi al subsemnatei”, se arată în acţiunea depusă la CEDO de Mihaela Luminiţa Iancu, fostă Bălănel, reprezentată de avocata Mariana Ştefan. Reclamanta susţine că declaraţiile soţilor Adrian şi Romaniţa Iovan au devenit “axiomă” pentru procurorul de caz “care a făcut tot ce i-a stat în putinţă să nu dobîndesc calitatea de parte în procesul penal şi să nu se ajungă la tragerea la răspundere penală a lui Adrian Iovan (...), cel ce mi-a ucis fratele”.


ACUZĂ TREI ÎNCĂLCĂRI. Mihaela Iancu susţine în plîngerea CEDO că în instrumentarea acestui dosar penal s-au încălcat drepturile protejate de art. 2, 6 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Reclamanta susţine că i-a fost încălcat dreptul prevăzut de art. 14 din Convenţie chiar prin “hotărîrea pronunţată de Tribunal şi de Curtea de Apel” care “au făcut aprecieri la statutul social al familiei Iovan, judecătorul constatînd că aceştia au minţit pentru a-şi apăra statutul social, însă nu a luat nici o măsură în acest sens faţă de Iovan Adrian şi Iovan Romaniţa”.


ISTORIC. Reamintim că în decembrie 2007, Curtea de Apel Craiova a respins recursul formulat de Mihaela Bălănel, sora tînărului împuşcat mortal de soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan, în urmă cu doi ani, împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale faţă de Adrian Iovan, dată de Tribunalul Municipiului Bucureşti. Bogdan Iancu, fratele Mihaelei Bălănel, a fost împuşcat mortal în cap, cu o puşcă de vînătoare, în noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005, de soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan, după ce ar fi fost prins la furat în casa acestora. Tînărul avea 27 de ani şi fusese condamnat, de mai multe ori, pentru furt. Familia lui Bogdan Iancu a contestat, în instanţă, soluţia dată de procurorii Parchetului Capitalei în 30 martie 2006. Anchetatorii au stabilit, în urma unor cercetări desfaşurate mai bine de şase luni, că Adrian Iovan s-a aflat în legitimă apărare atunci cînd l-a împuşcat mortal Bogdan Iancu. Tribunalul Municipiului Bucureşti a considerat întemeiată soluţia procurorilor. Verdictul a fost contestat însă de sora lui Bogdan Iancu. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a decis să mute procesul de contestare a NUP (neînceperea urmăririi penale) pe rolul Curţii de Apel Craiova.

×
Subiecte în articol: observator iancu adrian iovan romanita iovan