x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Matei - Sanctiuni ridicole pentru politisti

Cazul Matei - Sanctiuni ridicole pentru politisti

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    23 Feb 2007   •   00:00
Cazul Matei - Sanctiuni ridicole pentru politisti

Politistii care au mintit in cazul Matei isi vor purta uniformele in continuare. Agentii care au ignorat drama familiei Matei au fost sanctionati cu... amanarea la avansare.

Politistii care au mintit in cazul Matei isi vor purta uniformele in continuare. Victor Neciu, soferul vinovat, a fost eliberat gratie amneziei unui judecator. Aurica Matei zace in groapa. Romani, dormiti linistiti, politia si justitia vegheaza.

Dupa ce au verificat intens timp de aproape o luna activitatea politistilor din cadrul politiei Glina si Popesti Leordeni, ofiterii din cadrul Directiei de Inspectie Interna si Directiei Politiei Rutiere au ajuns la concluzia ca "inspectorul de politie Dumitru Cioca, agentul-sef Alexandru Teposu si agentul de politie Robert Capra, toti trei din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, se fac vinovati de neglijenta in indeplinirea atributiilor de serviciu", scrie intr-un comunicat trimis Jurnalului National de IGPR.

AMANARE IN GRAD. Cei trei politisti, care au aflat primii de accidentul de masina petrecut la data de 4 decembrie 2006 in zona Glincarn, in urma caruia a murit Aurica Matei, vor fi "aspru" pedepsiti: "Fata de aceste constatari, s-a dispus ca agentii de politie sa fie sanctionati cu amanarea promovarii in gradul profesional urmator pe o perioada de 3 ani, iar ofiterul de politie sa fie sanctionat cu amanarea promovarii in gradul profesional urmator pe o perioada de 1 an".

Aurica Matei a disparut la data de 4 decembrie 2006. Dupa mai bine de o luna a fost gasit intr-o rapa. Era aruncat acolo chiar de cel care, in dimineata disparitiei, l-a lovit cu masina si apoi l-a luat cu el pretextand ca-l duce la spital.

FALS INTELECTUAL. Agentii Robert Capra si Teposu, politisti la Glina, au fost sesizati cu privire la accident de Paul Militaru, un martor, la o ora de la producerea lui. In procesul-verbal, politistii au mintit cum ca accidentul s-ar fi petrecut la data de 5 decembrie 2006 si au semnat.

ACOPERIRE
"Din documentele aflate la dosar reiese clar ca persoana disparuta s-a aflat in noaptea de 04/05.12.2006 la serviciu, fiind vazuta ultima data in dimineata zilei de 05.12.2006, atunci cand domnul Militaru Paul a anuntat, in jurul orei 10:00, un echipaj de politie de la Postul de Politie Glina despre posibila producere a unui accident rutier"
Florin Trosca
seful IJP Ilfov

In realitate, accidentul a avut loc cu o zi inainte. Aceasta "eroare" constituie de fapt o infractiune si anume cea de fals intelectual, pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Inspectorul Dumitru Cioca, politist in Popesti-Leordeni, la data de 7 decembrie 2006 a primit obiectele care apartineau decedatului de la Paul Militaru, martorul-cheie, si nu a facut un proces-verbal, deoarece a avut o "misiune" si a uitat. Era in masina cu agentul Robert Capra. A doua zi l-a chemat pe Paul Militaru la politie si a scris un proces-verbal cu data de 8 decembrie.

Cei care i-au anchetat pe politisti nu au luat in seama faptul ca daca acestia nu minteau cu privire la data accidentului, ancheta ar fi decurs cu totul altfel. Odata anuntata, Politia Rutiera ar fi putut constata accidentul. De atunci incolo ancheta ar fi luat o alta turnura. Nu ar mai fi fost nevoie de 50 de zile de invartit in jurul cozii, timp in care soferul vinovat si cei doi care se aflau in masina acestuia sa se puna de acord asupra lucrurilor petrecute in acea zi, iar Aurica Matei sa zaca in boscheti.

JUSTITIA, PRECUM POLITIA. Cu toate acestea, Florin Trosca, seful IJP Ilfov, n-a facut altceva decat sa-si acopere subalternii: "Cu privire la ultima neclaritate mentionata la finalul articolului aparut in Jurnalul National la data de 04.01.2007 facem precizarea ca domnul Militaru Paul nu avea cum sa anunte politia la data de 04.12.2006 despre producerea evenimentului rutier, din moment ce, din documentele aflate la dosar, reiese clar ca persoana disparuta s-a aflat in noaptea de 04/05.12.2006 la serviciu, fiind vazuta ultima data in dimineata zilei de 05.12.2006, atunci cand domnul Militaru Paul a anuntat, in jurul orei 10:00, un echipaj de politie de la Postul de Politie Glina despre posibila producere a unui accident rutier", scria intr-un comunicat trimis chiar de acesta la redactie. Ca si cum n-ar fi fost de ajuns nici una dintre aberatiile politistilor, la Tribunalul Bucuresti, judecatorul Antoaneta Costache a "uitat" sa semneze mandatul de prelungire a arestarii preventive pentru Victor Neciu, soferul vinovat. Ca urmare, dupa ce a aruncat ca pe o carpa omul pe care l-a lovit mortal intr-un accident de masina, acesta este acum liber. Nu stim care sunt motivele din care judecatorul a uitat sa semneze, dar e greu de crezut ca insusi presedintele uneia dintre sectiile penale a Tribunalului Bucuresti n-ar cunoaste care-i sunt indatoririle. Asteptam sa ne spuna Consiliul Superior al Magistraturii daca a fost o eroare umana sau o abatere disciplinara.
×
Subiecte în articol: politie observator matei