x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Miko: „Colegiul rămâne proprietatea Eparhiei Reformate”

Cazul Miko: „Colegiul rămâne proprietatea Eparhiei Reformate”

de Istvan Deak    |    26 Ian 2012   •   10:03
Cazul Miko: „Colegiul rămâne proprietatea Eparhiei Reformate”

Procesul de la Buzau, in care sunt judecati responsabilii pentru retrocedarea Colegiului 'Szekely Miko' din Sfantu-Gheorghe, a luat o intorsatura neasteptata. Judecatoria Buzau a recunoscut ca fiind definitiva decizia Curtii de Apel Brasov, din 2006, prin care colegiul si toate cladirile aferente sunt proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal.

In anul 2002, o comisie formata din reprezentatul Eparhiei Reformate din Ardeal, Marosan Tamas, subsecretarul de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Marko Attila, si juristul Ministerului de Justitie, Silviu Clim, au aprobat retrocedarea Colegiului Szekely Miko. Inainte de retrocedare, caminele in care locuiau profesorii colegiului au fost cumparate de doua persoane fizice. Persoanele in cauza au depus o plangere penala impotriva membrilor comisiei. Dupa o investigatie ce a durat mai multi ani, Directia Nationala de Anticoruptie (DNA) a dispus, in 2010, trimiterea in judecata a membrilor comisiei pentru un prejudiciu adus statului de 1,3 milioane de euro.

Procesul celor trei a inceput in luna ianuarie a anului trecut, insa dupa mai multe amanari si un mars de protest al enoriasilor Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe (23 ianuarie 2011), DNA a obtinut mutarea procesului la Buzau. Dupa mai multe reactii ale pastorului Laszlo Tokes in Comisia Europeana, in care solicita achitarea celor trei invinuiti, cazul a ajuns si in atentia Washingtonului: “Este pregatita Ambasada SUA de la Bucuresti sa trimita un observator la procesul care va incepe pe 6 septembrie la Buzau?', a intrebat senatorul de Ohio, Jean Schmidt, membra in comisia de la Washington pentru solutionarea problemelor din Europa si Euro-Asia. Surse judiciare sustin ca mutarea decisiva si inspirata a avocatilor celor trei inculpati a fost cea de a implica si cele doua ministere in acest caz, cerand sa fie si ele trase la raspundere, daca reprezentantii lor vor fi gasiti vinovati.

'Cred ca este un pas important inainte in acest proces. Daca instanta a recunoscut ca Eparhia Reformata este proprietarul colegiului si al cladirilor aferente, atunci inseamna ca noi, membrii comisiei, am actionat in spiritul legii si nu putem fi acuzati de coruptie. Procesul in sine nu are substrat real, fiindca Curtea de Apel Brasov a dat o decizie definitiva si irevocabila in 2006, care nu mai poate fi atacata pe alte cai legale. Nu m-ar mira ca procurorii sa faca apel, doar ca sa traga de timp. Altfel, la urmatoarea infatisare, programata in februarie (21), procesul ar trebui sa se incheie', a precizat Marosan Tamas, unul dintre inculpati.

'Acesta este un proces care nici nu trebuia sa inceapa vreodata. Nu este vorba doar noi, ci si de intregul sistem de retrocedari din Romania pentru care noi ne-am luptat ani intregi. DNA este o unealta manipulata, dar nu vreau sa contraatac cu aceleasi mijloace. Suntem vanati fara nici un temei legal', a declarat Marko Attila pentru Kronika.

'Justitia este partinitoare. Se intervine de la Bucuresti. Nu poate fi definitiva si irevocabila decizia Curtii de Apel Brasov, in conditiile in care am documente care atesta ca scoala nu a fost niciodata proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal', a punctat Fejer Zoltan, cel care a cumparat caminele profesorilor si a depus o plangere impotriva membrilor comisiei

×