x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL SPIONAJ ŞI TRĂDARE / Secrete militare "la vrac"

CAZUL SPIONAJ ŞI TRĂDARE / Secrete militare "la vrac"

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    04 Mar 2009   •   00:00
CAZUL SPIONAJ ŞI TRĂDARE / Secrete militare "la vrac"

Subofiţerul din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Achim Floricel, lucra la Divizia 1 Infanterie Dacica din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, unde s-a declanşat de ieri un audit de securitate.



El a furat din 2002 până în 2007 documente cu caracter "secret de stat", dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în "sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnicii militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare etc".

LIVRATE CĂTRE UCRAINA!
"Pe timpul executării serviciului, cu durata de 24 până la 72 de ore, Achim avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. El îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă, folosea orice prilej ivit. Astfel, el extrăgea pe memory-stick, «la întâmplare, la vrac», tot ce reuşea să copieze, apoi preda memory-stickul lui Zikolov", pentru diverse sume de bani, "în general până la 1.000 de dolari", şi-au motivat anchetatorii DIICOT cererea de arestare preventivă a celor doi. Zikolov, agent al unui serviciu special străin, era cel care preda informaţiile reprezentantului unei puteri străine, nealiate, de la care obţinea şi răsplata. Militarul român, care avea pregătire în domeniul informaţiilor criptate, şi cetăţeanul bulgar s-au cunoscut în 2001 şi au cultivat o relaţie "de amiciţie" în cadrul căreia, în perioada 2001-2009, Achim i-a procurat lui Zikolov documente secrete de stat, prin sustragerea din reţelele informatice ale unităţii militare la care era angajat. Achim îi preda informaţiile lui Zikolov, cu care se întâlnea în locuri publice din Bucureşti, zona 1 Mai, zona Stadionului Naţional. Potrivit unor surse, cei doi şi-au luat de fiecare dată măsuri speciale de precauţie pentru a nu fi prinşi, schimbând locurile de întâlnire şi folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice cu informaţiile sustrase. Autorităţile române au reuşit însă să obţină "colaborarea" cetăţeanului bulgar. Şi deşi oficial, autorităţile noastre nu au divulgat care este puterea străină în posesia căreia ajungeau aceste informaţii clasificate, cele mai multe date indică Ucraina ca beneficiară a actului de trădare. Chiar Zikolov a afirmat că, încă din 2001-2002, el se afla în relaţii "de prietenie" cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a şi mărturisit că este interesat de informaţii militare pentru care este dispus să plătească "800-1.000 de dolari".

ACHIM A PRIMIT AUTORIZAŢIE DE ACCES LA INFORMAŢII, DUPĂ 5 ANI DE TRĂDARE
Interesant este faptul că subofiţerul trădător  a reuşit să obţină, după cinci ani de "spionaj şi trădare", chiar autorizaţie de acces la informaţii clasificate de "nivel secret". Este vorba despre autorizaţia Dc8951 din 6 octombrie 2006. De altfel, controlul de securitate ce a fost deja declanşat la nivelul Diviziei 1 Infanterie de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) urmăreşte să stabilească şi să pună la dispoziţia anchetatorilor date despre circumstanţele în care s-a produs fapta subofiţerului. "Încă din faza monitorizării activităţii militarului (n.r. - 2005), Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, în cooperare cu instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, a stabilit şi desfăşurat măsuri de limitare a prejudiciilor aduse prin divulgarea unor documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării", susţine MApN.

Scandalul a atras atenţia parlamentarilor din Comisia de Control a SRI, Comisiile de Politică Externă şi Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, care vor discuta cazul.


Bulgarii,despre al lor

"Cetăţeanul bulgar arestat la Bucureşti sub acuzaţia de spionaj nu este angajat al unei instituţii de stat", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de Externe, Dragovest Goranov. El a anunţat că, până când nu va fi condamnat, Marinov Zikolov este nevinovat, ca toţi ceilalţi cetăţeni bulgari care se află în străinătate. "Până când nu va fi pronunţată o sentinţă, nici noi nu putem spune dacă el este vinovat sau nu", a adăugat purtătorul de cuvânt. Presa sofiotă atrage atenţia asupra faptului că unul dintre cele două nume de familie vehiculate în legătură cu cetăţeanul bulgar arestat (Zikulov sau Zikolov) coincide cu cel al general-colonelului Vasil Zikulov, fost şef al spionajului militar bulgar. În Bulgaria, acest nume de familie este foarte rar.
  • Petio Petkov

Ataşat militar expulzat

Ataşatul militar al Ucrainei la Bucureşti a fost declarat ieri "persona non-grata" de România şi expulzat. Agenţia ucraineană de presă Regnum nu aminteşte însă nimic despre scandalul de spionaj în care Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov ar fi vândut secrete militare ale României unei ţări străine, nealiate, probabil Rusiei. "Totuşi, cele două scandaluri ar avea legătură, întrucât parte din aceste secrete ar fi ajuns şi la un oficial al Ucrainei în România", a transmis Mediafax.


Zikolov, agent de informaţii al unui serviciu special străin

Fără a spune în clar pentru ce stat spiona Marinov Zikolov, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a confirmat că bulgarul cu reşedinţa la Bucureşti spiona cel puţin pentru un serviciu special străin.

"În cadrul activităţii informativ-operative desfăşurate de Direcţia Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute încă din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul naţional a unei operaţiuni de culegere de informaţii clasificate în favoarea unor structuri informative străine. Urmare a măsurilor complexe întreprinse în caz, SRI a documentat informativ modalităţile concrete prin care documente cu caracter militar aparţinând Ministerului Apărării Naţionale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentanţilor unui alt stat nealiat", se arată în comunicatul SRI.

"În cadrul operaţiunii, ofiţerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetăţeanul străin ZIKOLOV Marinov care acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat şi angrenat pe cetăţeanul român ACHIM Floricel, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, în culegerea şi transmiterea de informaţii. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către cadre de informaţii străine". SRI mai precizează că a sesizat Parchetul în momentul în care s-a reuşit clarificarea ameninţărilor şi stabilirea existenţei elementelor constitutive ale unor infracţiuni la adresa securităţii naţionale. "Pentru a nu periclita cursul investigaţiei, aflată în derulare, SRI nu poate oferi deocamdată informaţii suplimentare legate de acest caz."
  • Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: observator informaţii militare zikolov