x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Tender - Judecatorii stalinisti sunt anchetati de CSM

Cazul Tender - Judecatorii stalinisti sunt anchetati de CSM

de Miruna Pasa Petru    |    01 Aug 2006   •   00:00
Cazul Tender - Judecatorii stalinisti sunt anchetati de CSM

Cei trei judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti care i-au prelungit arestul lui Ovidiu Tender, la finalul unui balci judiciar, si procurorul de sedinta sunt cercetati de Consiliul Superior al Magis-traturii si s-au ales cu plangeri penale pentru arestare nelegala, abuz in serviciu si fals. In ancheta vor fi au-diate inclusiv inregistrarile din timpul sedintei de jude-cata.

Comportamentul ilegal al completului de la Curtea de Apel Bucuresti in cazul arestarii lui Tender nu a ramas ieri fara urmari. CSM a inceput cercetarea evenimentelor petrecute duminica noaptea, iar avocatii inculpatului pregatesc plangeri penale.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat ieri cu privire la modul in care patru magistrati au inteles sa dezbata duminica noaptea mentinerea in arest a lui Ovidiu Tender. Inspectorii vor verifica, inclusiv pe baza inregistrarii din timpul sedintei, daca cei trei judecatori din complet si procurorul au respectat deontologia profesionala si legea. De asemenea, avocatii inculpatului au anuntat ieri ca vor face plangeri penale impotriva magistratilor, pentru abuz in serviciu, fals si arestare nelegala.

AVOCATA NEPOFTITA. Duminica noaptea, intr-un spectacol judiciar dezastruos derulat pe parcusul a 45 de minute, un complet al Curtii de Apel Bucuresti a reusit sa incalce toate normele etice si de procedura penala existente intr-un stat de drept. Totul a inceput la cateva ore dupa ce Tribunalul Bucuresti hotarase ca arestarea lui Tender nu se mai justifica. Decizia venise in ziua expirarii mandatului precedent, asa ca Parchetul a declarat imediat recurs inainte de eliberare.

La ora 21:20, familia inculpatului si avocatii lui s-au dus la Curtea de Apel pentru a vedea ce se intampla cu recursul. Dupa 40 de minute au reusit sa intre in cladire, au apucat sa vada la avizier ora fixata pentru inceperea procesului, 22:15, si au dat sa intre. Numai ca, surpriza, procesul incepuse deja. "Am vazut-o pe procuroare in picioare, citind deja motivele de recurs. Cu un avocat din oficiu in sala, in locul aparatorilor nostri. Judecatorul a inceput sa urle la noi sa iesim din sala ca nu are nevoie de avocati", povesteste sotia lui Tender. Asa se face ca la ora 22:15 toti aparatorii alesi si familia inculpatului se aflau in par pe holurile instantei, in timp ce judecatorul nervos suspendase sedinta si se incuiase in sala, impreuna cu procurorul si cu avocatul din oficiu. Si acuzatul fusese scos din sala, pentru ca apucase sa ceara recuzarea completului.

CSM. Judecatorii vor fi cercetati pe baza inregistrarii procesului

NULITATI. Dupa numai cinci minute usa s-a deschis, si multimea s-a bulucit inapoi in sala. Presedintele completului, pe numele sau Stan Mustata, a cerut insa evacuarea, tipand de parca-l oparise cineva cu apa fiarta. Au ramas inauntru doar cei doi aparatori alesi si colega lor nepoftita din oficiu. Judecatorul uitase pare-se ca, potrivit legii, sedinta era publica. Motiv de nulitate absoluta. Abia patrunsi in sala, avocatii apuca sa-l recuze pe procuror, dar in doua minute cererea este respinsa.

Mai era un sfert de ora pana la expirarea mandatului lui Tender, iar avocatii au recuzat instanta, invocand incalcarea dreptului la aparare. Un alt val de strigate s-a auzit, drept raspuns, din spatele usilor inchise. Judecatorul si-a respins propria recuzare, batand cu pumnul in masa. Lui Stan Mustata ii lipsea ciocanul. Era atat de grabit sa pronunte verdictul pana la 12:00 noaptea, incat le-a dat celor doi avocati trei minute sa-si prezinte apararile. Protestele acestora l-au infuriat din nou peste poate, asa ca a chemat jandarmii si i-a dat afara. In fata dezlantuirii lui Mustata, celelalte doua colege de complet si procuroarea parca nu au existat.

Putin inainte de miezul noptii cei patru magistrati si avocata din oficiu au parasit cladirea pe usa din dos. Hotararea fusese degraba scrisa in condica, sub mentiunea "pronuntata in sedinta publica". Mandatul de arestare al lui Tender a fost prelungit pana la 29 august.

APARAREA
Avocatii lui Ovidiu Tender au anuntat ieri ca vor face toate demersurile astfel incat cei trei judecatori de la Curtea de Apel si procurorul de sedinta sa fie cercetati si pedepsiti pentru comportamentul lor din timpului procesului. Gheorghita Mateut si Victor Ponta au vorbit despre incalcarea dreptului la aparare si nulitatea hotararii care il tine acum pe Tender dupa gratii. Ei au sustinut ca presedintele completului, Stan Mustata, "fost militian" si judecatoarea Sofica Dumitrascu, "cercetata deja pentru eliberarea lui Omar Hayssam", ar fi fost special alesi pentru a indeplini ordinul de mentinere a lui Tender in arest. De asemenea, Mateut si Ponta au negat ca ar fi fost cautati telefonic duminica noaptea de la Curtea de Apel.

PARCHETUL DA VINA PE AVOCATI
Parchetul instantei supreme sustine ca avocatii lui Ovidiu Tender sunt principalii vinovati pentru situatia de criza la care s-a ajuns duminica noaptea in procesul derulat la Curtea de Apel. Aparatorii Gheorghita Mateut si Victor Ponta sunt acuzati ca au folosit tertipuri avocatesti pentru a amana judecarea prelungirii cerute de procurori pana in ultima zi de valabilitate a mandatului. Absente nejustificate de la instanta, amanari cerute pentru studierea unor aspecte pe care au refuzat sa le cunoasca anterior si, nu in ultimul rand, incompatibilitatea avocatului-parlamentar Victor Ponta, folosita la maximum. Acestea sunt, potrivit Parchetului, metodele prin care aparatorii au fortat punerea in libertate a inculpatului. Mai mult, procurorii sustin ca, in noaptea de duminica, avocatii alesi nu au putut fi gasiti pentru a fi chemati la recurs si ca acesta este motivul pentru care a fost convocat avocatul din oficiu.
×
Subiecte în articol: observator noaptea tender curtea apel avocatii