x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL TRANSFERURILOR DUBIOASE - Corupţie în fotbal, se strânge laţul!

CAZUL TRANSFERURILOR DUBIOASE - Corupţie în fotbal, se strânge laţul!

de Miruna Pasa Petru    |    03 Oct 2008   •   00:00
CAZUL TRANSFERURILOR DUBIOASE - Corupţie în fotbal, se strânge laţul!

Crema conducătorilor de cluburi din fotbal a fost trimisă ieri în judecată pentru transferurile ilegale a 12 fotbalişti, prin care ar fi provocat un prejudiciu total de 11,5 milioane de dolari.



Crema conducătorilor de cluburi din fotbal a fost trimisă ieri în judecată pentru transferurile ilegale a 12 fotbalişti, prin care ar fi provocat un prejudiciu total de 11,5 milioane de dolari.

Ioan şi Victor Becali, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Gheorghe Neţoiu. Acestea sunt cele opt nume grele din fotbal reunite într-un singur dosar penal ce va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzaţiile: 12 transferuri ilegale ale unor fotbalişti români în străinătate, în perioada 1999-2005. Păgubiţii: statul român, cu 1,5 milioane de dolari, clubul Dinamo Bucureşti, cu 5,9 milioane de dolari, clubul Rapid Bucureşti, cu 2,8 milioane de dolari, Gloria Bistriţa, cu suma de 1,69 milioane de dolari, Oţelul Galaţi, cu 550.000 de dolari, şi Federaţia Română de Fotbal, cu 598.667 de dolari. Pentru recuperarea întregii sume, anchetatorii DNA au pus sechestru asigurator asupra bunurilor şi conturilor tuturor acuzaţilor, dar şi asupra celor ale cluburilor vizate.

ACUZAŢIILE
Anchetatorii au reţinut în cazul lui Gheorghe Copos că în ianuarie 1999 ar fi ascuns valoarea reală a contractului de transfer a lui Cristian Dulca, de 600.000 USD, prezentând în schimb un act fals ce atesta valoarea de 120.000 de dolari. Potrivit procurorilor, în septembrie 2003 Copos ar fi înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Florin Bratu, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

Cu privire la Mihai Stoica, DNA a reţinut că acesta ar fi ascuns valoarea reală a contractului de transfer a jucătorului Iulian Arhire Iulian, de 700.000 de dolari, anunţând suma de 150.000 de dolari. În cazul fotbalistului Florin Cernat, Stoica este acuzat că ar fi acceptat, în paguba clubului Dinamo, cedarea drepturilor de transfer către un off-shore din Olanda.

Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt acuzaţi că ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor Paul Codrea, Cosmin Contra, Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea, Dan Alexa şi Dumitru Mihalcea, în dauna aceluiaşi club Dinamo. Diferenţa de bani era, susţin procurorii, virată unor firme din Olanda deţinute de un avocat. Acesta îşi reţinea un comision de 2% şi transfera apoi restul de bani în conturile unor firme din paradisul fiscal Insulele Virgine. Sumele ajungeau ulterior în bănci europene şi în contul personal al lui Ioan Becali, apoi în cele ale lui Victor Becali. Conform DNA, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu Gheorghe ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc în conturile personale, fără justificare.

Jean Pădureanu este acuzat că ar fi acceptat vânzarea drepturilor de transfer pentru jucătorii Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean către două firme olandeze. Astfel, transferul primului fotbalist, în valoare de 2.000.000 de dolari, ar fi fost diminuat până la 600.000 de dolari, iar transferul celui de-al doilea jucător, în valoare de 600.000 de dolari, ar fi fost fost înregistrat doar cu suma de 300.000 de dolari.

Gheorghe Popescu este acuzat că ar fi participat la transferul ilegal al lui Sânmărtean şi că ar fi contribuit şi la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu.

Împotriva lui Gheorghe Neţoiu s-a reţinut participarea la păgubirea clubului Dinamo cu suma de 403.000 de dolari prin transferul lui Dan Alexa.

Reacţiile acuzaţilor au fost ieri dintre cele mai diverse. Unii dintre ei au catalogat dosarul drept "mascaradă" sau "tâmpenie". Alţii au susţinut că trimiterea cazului în judecată este un lucru bun, pentru că s-a terminat cu tergiversările. Toţi au declarat însă că nu sunt implicaţi în nimic ilegal şi că îşi vor susţine până la capăt nevinovăţia.

×
Subiecte în articol: observator gheorghe dolari