x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR a motivat decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale

CCR a motivat decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale

05 Iun 2020   •   17:45
CCR a motivat decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale

CCR a motivat decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale argumentând că legea încalcă independenţa magistraţilor și este contrară unor decizii anterioare ale Curţii, scrie Antena 3.

”Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de „abrogare” a unor prevederi legale pretins a crea „sentimente” negative, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizările Înaltei Curţi şi a Avocatului Poporului pe legea care tăia pensiile speciale.

„Legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a 'pensiilor speciale', fără a se respecta, în consecinţă, exigenţele impuse atât din punctul de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor”, se argumentează în motivare.

În ceea ce privește statutul magistraților, CCR susține că legea „nesocoteşte atât soluţia, cât şi considerentele deciziilor menţionate, prin care Curtea Constituţională a statuat, în mod consecvent, că abrogarea reglementărilor referitoare la pensia de serviciu a magistraţilor (judecători, procurori, magistraţi-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională, judecători ai Curţii Constituţionale) încalcă dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa justiţiei”.

”Curtea constată că deficienţele anterior sesizate şi analizate determină, într-adevăr, o reglementare lacunară, care nu răspunde în mod real intenţiei de reglementare. În mod obiectiv o astfel de reglementare, cuprinzând un ”amalgam” de norme cu caracter abrogator, nu poate să rezolve ”problema” enunţată de iniţiatori în debutul expunerii de motive, determinând, în schimb, insecuritatea juridică în ceea ce priveşte regimul juridic al pensiilor”, se arată în motivare.

În luna mai, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Legea ce prevede abrogarea inclusiv a pensiilor magistraților a fost adoptată de 28 ianuarie de Camera Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala pensii speciale